AcasăȘTIRI EXTERNETurcia își dublează importurile de petrol rusesc. Erdogan umple golul lăsat de...

Turcia își dublează importurile de petrol rusesc. Erdogan umple golul lăsat de UE

Turcia își dublează importurile de petrol rusesc. Erdogan umple golul lăsat de UE

Turcia și-a dublat importurile de petrol rusesc în acest an, potrivit datelor Refinitiv Eikon, arată datele publicate luni, în contextul în care cele două țări sunt pregătite pentru o cooperare mai largă în domeniul afacerilor și în special al comerțului cu energie, în contextul sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei.

Comerțul dintre Turcia și Rusia este în plină expansiune din primăvară, deoarece companiile turcești cărora nu le este interzis să facă afaceri cu omologii ruși au intervenit pentru a umple golul creat de întreprinderile din UE care au părăsit Rusia după invazia acesteia în Ucraina la începutul acestui an. Rusia numește acțiunile sale din Ucraina „o operațiune militară specială”.

Cooperare strategică Ankara-Moscova

Turcia a majorat importurile de petrol din Rusia (inclusiv categoriile Urals și Siberian Light), peste 200.000 de barili pe zi (bpd) până acum în acest an, comparativ cu doar 98.000 de bpd în aceeași perioadă din 2021, potrivit datelor Refinitiv.

Turcia nu a sancționat Rusia din cauza acțiunilor sale în Ucraina, afirmând că rămâne dependentă de aprovizionarea cu energie rusească. Președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit la începutul lunii august și au convenit să stimuleze cooperarea în domeniul afacerilor.

Principalele rafinării turcești Tupras și rafinăria STAR (deținută de compania de petrol și gaze SOCAR din Azerbaidjan) au crescut semnificativ consumul de petrol rusesc în acest an, reducând în același timp achizițiile de petrol din Marea Nordului, Irak și Africa de Vest, conform datelor.

În ultimii ani, rafinăria STAR a crescut achizițiile de petrol din Norvegia și de petrol irakian , deoarece prețul petrolului rusesc a crescut. În acest an, prețurile petrolului rusesc au scăzut la minime istorice față de referința Brent datată, în timp ce prețurile la petrolul din Marea Nordului și la cel irakian s-au îmbunătățit.

Se așteaptă ca rafinăria STAR să achiziționeze aproximativ 90.000 bpd de petrol din Rusia în perioada ianuarie-august 2022, comparativ cu 48.000 bpd în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Refinitiv Eikon.

Rafinăriile din Tupras vor cumpăra aproximativ 111.000 bpd de petrol din Rusia în perioada ianuarie-august a acestui an, comparativ cu doar 45.000 bpd în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor.

„Alegerea pentru rafinăriile din Turcia a fost evidentă, deoarece acestea nu au limite în ceea ce privește cumpărarea de petrol rusesc”, a declarat un trader de pe piața petrolieră mediteraneană, care a cerut anonimatul, deoarece nu este autorizat să vorbească cu presa.

El a adăugat că marjele bune de rafinare a petrolului rusesc au susținut profiturile rafinăriilor din Turcia. Ministerul turc al Energiei, Tupras și SOCAR nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters pentru comentarii.

author avatar
Tudor Borcea