AcasăȘTIRI EXTERNETurcia își avertizează turiștii din Europa și SUA. „Intoleranță religioasă și rasism”...

Turcia își avertizează turiștii din Europa și SUA. „Intoleranță religioasă și rasism” în Occident

Turcia își avertizează turiștii din Europa și SUA. „Intoleranță religioasă și rasism” în Occident / Foto: printscreen

Ministerul turc de Externe i-a avertizat pe turiștii turci cu privire la „nivelurile periculoase de intoleranță și ură religioasă din Europa”.

Turcia și-a avertizat, sâmbătă, cetățenii care doresc să călătorească cu privire la intoleranța religioasă în Europa și a rasismului în Statele Unite. Avertismentul vine la o zi după ce țările occidentale și-au îndemnat cetățenii să fie vigilenți în legătură cu riscul unor atacuri pe teritoriul Turciei.

Tensiuni Ankara-Occident-NATO

Apelul – făcut de SUA, Franța, Germania și Italia – de a evita mulțimile și locurile turistice din Turcia a venit după ce exemplare ale Coranului au fost incendiate în Suedia și Danemarca, în timpul unor demonstrații anti-turce.

La rândul său, un comunicat al Ministerului turc de Externe le transmite turiștilor turci că există „niveluri periculoase de intoleranță și ură religioasă în Europa”. Un alt comunicat asigură că „au avut loc recent atacuri verbale și fizice împotriva străinilor și acte rasiste în Statele Unite”.

Aceste tensiuni sunt în creștere, pe fondul blocării de către Turcia, începând din luna mai, a extinderii NATO pentru a include Suedia și Finlanda, cerând în special ca Stockholm să extrădeze refugiați kurzi pe care Ankara îi consideră „teroriști”, notează BFMTV.

Turcia și Ungaria sunt singurele țări NATO care nu au trecut încă la ratificarea parlamentară a aderării Suediei și Finlandei la Alianță. Se așteaptă ca Ungaria să-și dea aprobarea luna viitoare.

Încercând să revigoreze sprijinul bazei sale electorale înainte de viitoarele alegeri prezidențiale din Turcia, de la jumătatea lunii mai, președintele Recep Tayyip Erdogan a avertizat că Suedia nu mai poate conta pe „sprijinul” Turciei pentru aderarea la NATO. Negocierile sunt oficial suspendate.

author avatar
Tudor Borcea