AcasăȘTIRI EXTERNENe lasă Turcia fără gazele din Marea Neagră? Erdogan a dat ordinul!

Ne lasă Turcia fără gazele din Marea Neagră? Erdogan a dat ordinul!

gazeOMV și Romgaz, pregătiți să înceapă exploatarea gazelor din Marea Neagră

Turcia începe joi, 20 aprilie, să scoată gaze naturale din cel mai mare zăcământ din Marea Neagră, descoperit în perioada 2020-2022.

Acest lucru îi permite președintelui Recep Tayyip Erdogan ocazia de a reduce prețurile energiei de consum cu mai puțin de o lună înaintea alegerilor.

Gazul extras din Marea Neagră va fi mai ieftin

Zăcământul denumit de turci Sakarya va furniza 10 milioane de metri cubi pe zi în primă fază, ajungând la 40 de milioane de metri cubi pe zi până în 2027-2028, a declarat compania de stat Turkish Petroleum, scrie World Oil.

Această cantitate din prima fază ar fi suficientă pentru a acoperi aproximativ un sfert din consumul curent al Turciei. Ministrul Energiei, Fatih Donmez, a declarat că gazul va fi produs mai ieftin decât cel importat.

Turkish Petroleum speră să exporte o parte din gaz, inclusiv în Europa, a declarat președintele companiei Melih Han Bilgin în timpul unei vizite la unitatea de producție din Zonguldak, pe coasta de sud a Mării Negre.

Momentan nu este clar cât de mult gaz ar putea exporta Turcia, dar are deja conexiuni de conducte cu Bulgaria și Grecia care ar putea transporta gaze în Europa. Dacă iarna viitoare va fi foarte frig, continentul s-ar putea confrunta cu o penurie de combustibil și s-ar putea observa o cerere crescută pentru provizii de gaze non-rusești.

De ce este important pentru România

Planul Turciei nu este doar să folosească intern gazele din Marea Neagră, ci și să exporte, mai ales că suferă de un uriaș deficit de cont curent. Cum există gazoducte care să lege țara de România, am avea astfel încă o opțiune – până recent nu puteam importa decât gaze rusești, iar de anul acesta putem importa și gaze azere, odată cu deschiderea interconectorului Grecia-Bulgaria.

Chiar dacă nu am importa gaze turcești, am putea avea acces la un volum mai mare de gaze azere, poate și la un preț mai avantajos, dat fiind că s-ar reduce cererea. Sau, în ultimă instanță, chiar și la gaze rusești, în condițiile în care Rusia are tot mai multă nevoie de bani și nu are unde să-și exporte toată producția de gaze naturale.

author avatar
Andreea Vlad