AcasăȘTIRI EXTERNETurcia iese în stradă. Prăbușire istorică a monedei naționale. Erdogan a pierdut...

Turcia iese în stradă. Prăbușire istorică a monedei naționale. Erdogan a pierdut controlul

Turcia iese în stradă. Prăbușire istorică a monedei naționale. Erdogan a pierdut controlul

În urma prăbușirii istorice a lirei au avut loc proteste de stradă la Istanbul și Ankara. Manifestanții au cerut demisia guvernului, în fața crizei economice.

Mulțimea, adunată pe străzile celor două orașe, marți seara, a cerut ca  Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP), aflat la putere, să demisioneze.

„AKP în mormânt, poporul la putere!”

În Ankara, protestatarii au mărșăluit în cartierul Çankaya. Studenții de la Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu (ODTÜ) au ieșit și ei în stradă pentru a protesta și au cerut demisia președintelui Recep Tayyip Erdogan.

La Istanbul, studenții de la Universitatea Boğaziçi au defilat  cu aceeași revendicare. Poliţia a împiedicat un grup să mărşăluiască în cartierul Şişli din Istanbul. Baricade ale poliției au fost amplasate în Piața Taksim, scena protestelor ample din 2013.

„Du-te AKP, țara asta este a noastră”, au scandat protestatarii. În cartierul Kadıköy, în Istanbul, protestatarii au scandat: „AKP în mormânt, poporul la putere!”

Au existat, de asemenea, rapoarte despre proteste în orașul de nord-vest Eskişehir și în provincia Izmir.

Erdogan denunță „agenturili”

Lira turcească s-a prăbușit din nou la un minim istoric, marți, la aproape 13 lire  pentru un dolar, scufundând țara și mai mult în criză.

Aceasta este cea mai violentă scădere zilnică din 10 august 2018. Acest nou record vine în urma declarațiilor președintelui Recep Tayyip Erdogan, care spunea că nu își va schimba politica monetară și că va continua să „reziste presiunii” celor care îl îndeamnă să majoreze ratele dobânzilor.

Luni seara, după o ședință de guvern, el a denunțat chiar un „complot” împotriva economiei turce. „Vedem jocul unora cu cursul de schimb, valutele, ratele dobânzilor, creșterile de preț”, a spus el.

Salariul minim a scăzut vertiginos

Aceste noi declarații vin în timp ce costul vieții este din ce în ce mai dificil pentru o mare parte a populației, care încearcă să salveze puținul pe care îl are în aur, pentru a contracara inflația care ajunge, oficial, aproape la 20% de la începutul anului, scrie France 24.

Salariul minim net din Turcia a scăzut de la 380 de dolari, în ianuarie, la 224 de dolari, marți, la cursul zilnic. Joia trecută, Banca Centrală și-a redus din nou dobânda cheie – pentru a treia oară în mai puțin de două luni – de la 16% la 15%, după cum dorește șeful statului, care continuă să-și exprime ostilitatea față de dobânzile mari, în care el vede o frână a creșterii economiei.

Pentru Timothy Ash, analist la BlueBay Asset Management, specialist în Turcia, președintele „Erdogan a pierdut controlul. Guvernare zero, credibilitate zero. Nu mai există Banca Centrală la comandă”.

Președintele Erdogan, a cărui popularitate este la cel mai scăzut nivel după 19 ani la putere, pare să parieze pe creșterea economică cu orice preț în vederea unei posibile realegeri în 2023.

Însă politica sa monetară mult criticată și lipsa de independență a băncii centrale provoacă în mod regulat scăderea monedei, care aproape zilnic atinge noi recorduri mai mici față de dolar, crescând costul importurilor. Din 2019, Recep Tayyip Erdogan a demis trei guvernatori ai Băncii Centrale, care s-au opus perspectivei sale, subminând încrederea investitorilor.

 

author avatar
Tudor Borcea
554 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger