AcasăȘTIRI EXTERNETurcia expulzează refugiații care mănâncă banane

Turcia expulzează refugiații care mănâncă banane

Turcia expulzează refugiații care mănâncă banane

În urma unor videoclipuri care au devenit virale, guvernul turc a decis să aresteze refugiații sirieni care au ironizat condițiile lor de viață. 

Nu este bine să batjocorești ospitalitatea regimului turc. Regimul președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, nu tolerează nici cea mai mică glumă care ar putea submina imaginea de succes a puterii orientale.

„Voi cumpărați banane cu kilogramele”

Refugiații din Siria au învățat asta pe propria piele. Totul a început cu un interviu realizat pe străzile din Istanbul de către un canal YouTube. Locuitorii orașului au atacat o refugiată siriană acuzând-o că primește mai multă ajutor social decât ei. „Tu trăiești mai bine decât mine, eu nu-mi permit să cumpăr banane, voi le cumpărați cu kilogramele”, a lansat un locuitor.

Ca reacție la acest prim videoclip, în zilele care au urmat, refugiații sirieni s-au filmat mâncând banane pentru a ironiza „avantajele sociale” presupuse.

„Acești sirieni care au înjosit Turcia”

Președintele Erdogan se confruntă cu sondaje din ce în ce mai nefavorabile în condițiile în care situația economică – subiect sensibil pentru guvernul de la Ankara –  se agravează în Turcia. Iar refugiații sirieni sunt ținte ale atacurilor opiniei publice, care-i face țapi ispășitori. 3,5 milioane de sirieni sunt prezenți pe teritoriul turc.

În urma mai multor materiale video ironice, Ministerul de Interne a ordonat arestarea a 31 de persoane identificate în acestea, scrie Le Point.

11 persoane au fost arestate la Istanbul iar alte opt la Izmir, pentru subminarea ordinii și securității publice, relatează cotidianul naționalist de opoziție Yeniçag, care salută știrea cu titlul „Acești sirieni care au înjosit Turcia vor fi acum trimiși înapoi acasă”. Deja, șapte refugiați au fost deportați.

 

author avatar
Tudor Borcea
448 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger