AcasăȘTIRI EXTERNETurcia. După incendii, inundații catastrofale, zeci de morți

Turcia. După incendii, inundații catastrofale, zeci de morți

Turcia. După incendii, inundații catastrofale, zeci de morți

După incendii istorice, Turcia este acum afectată de o amploare fără precedent în ultimele decenii. Președintele Recep Tayyip Erdogan le-a promis ajutor sinistraților.

Furia apelor a ucis cel puțin 44 de persoane în nordul Turciei, în mai multe zone cantitatea de precipitații fiind și de 300 de litri de apă pe metrul pătrat. Fenomenele extreme sunt puse pe seama unui ciclon care s-a format în Marea Neagră.

Scene de coșmar

Potrivit agenției guvernamentale pentru gestionarea dezastrelor naturale (Afad), echipe specializate caută prin dărâmăturile a zeci de case care s-au prăbușit din cauza inundațiilor care au avut loc în zonele de la marginea Mării Negre după ploi torențiale.

Satul sinistrat Babaçay, din provincia Sinop, ilustrează singur violența dezastrului: 40 de case și cele două poduri care permiteau accesul în această localitate au fost distruse de ape, potrivit agenției de presă Anadolu.

Cel puțin 112 sate din provincia Kastamonu și 86 de sate din Sinop au rămas fără energie electrică, iar 1.700 de oameni din regiune au fost evacuați. 36 de persoane din Kastamonu au fost găsite fără viață. Alte șapte victime au fost înregistrate în Sinop și una în Bartin.

Dezastre cu repetiție

Pentru mulți experți, dezastrele naturale precum cele din Turcia sunt susceptibile să devină mai frecvente și mai violente din cauza încălzirii globale cauzate de activitatea umană.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a vizitat una din zonele cele mai afectate de inundații, districtul Bozkurt din provincia Kastamonu, unde un bloc cu opt etaje s-a prăbușit. „Durerea voastră este și a noastră. Statul vă va fi alături cu toate mijloacele”, a declarat Erdogan înainte de a asista la funeraliile victimelor.

Ca urmare a precipitațiilor abundente, în unele orașe, apa a ajuns până la patru metri înălțime, potrivit autorităților, iar străzile s-au transformat în torenți care transportau mașini și tot felul de resturi.

Unii sinistrați au acuzat autoritățile locale că nu au reacționat suficient de repede pentru a pune la adăpost populația.

Erdogan, sub presiune

Regiunile turcești care se învecinează cu Marea Neagră sunt deseori pradă inundațiilor. Luna trecută, șase persoane au murit în Rize, în nord-estul țării. Serviciile meteo prevăd o continuare a precipitațiilor în zonele afectate de inundații, scrie France 24.

După catastrofele naturale cu repetiție care au lovit Turcia, mai mulți politicieni și asociații au accentuat presiunea asupra lui Erdogan pentru ca acesta să decidă măsuri radicale în vederea reducerilor emisiilor de gaze cu efect de seră. Turcia face parte din grupul restrâns de țări care nu au adoptat acordul climatic de la Paris din 2015.

author avatar
Tudor Borcea
363 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger