AcasăȘTIRI EXTERNETunelurile subterane, strategia Hamas în lupta cu Israelul

Tunelurile subterane, strategia Hamas în lupta cu Israelul

Tunelurile subterane, strategia Hamas în lupta cu Israelul/ Foto: Facebook

Pe măsură ce conflictul dintre Hamas și statul evreu continuă, tunelurile săpate de mișcarea islamistă palestiniană rămân o țintă principală pentru armata israeliană.

Pentru armata israeliană, tunelurile săpate de Hamas în Fâșia Gaza reprezintă „coloana vertebrală” a operațiunilor mișcării islamiste palestiniene împotriva statului evreu.

În timp ce Israelul și mișcarea islamistă palestiniană, aflată la putere în Fâșia Gaza, s-au fost angajat într-o escaladaremilitară încă din 10 mai, rețeaua subterană a Hamas a devenit o miză a conflictului.

O rețea de sute de kilometri

Guvernul lui Benjamin Netanyahu este hotărât să lovească puternic – dacă nu chiar decisiv – Hamas și aceasta implică o campanie de raiduri aeriene care vizează rețeaua sa subterană, care reprezintă o valoare tactică și strategică ridicată pentru mișcarea palestiniană.

Conform estimărilor israeliene, această rețea are o lungime de câteva sute de kilometri.

„Ceea ce ne propunem este un sistem elaborat de tuneluri sub Gaza, în principal în nord, dar nu numai. Este o rețea pe care membrii Hamas o folosesc pentru a se deplasa, a se ascunde, a se pune la adăpost”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF (armata israeliană), Jonathan Conricus. Peste 100 de kilometri de tuneluri au fost deja distruse, potrivit presei israeliene.

Bântuirea Israelului

Labirintul coridoarelor de beton construite de grupurile armate palestiniene, cu șine și cabluri de telefon și curent electric, i-a bântuit pe militarii israelieni în ultimii ani, pe măsură ce Hamas s-a folosit de acest subteran în încercarea de a scăpa de radarele IDF, scrie France 24.

Inițial, tunelurile au apărut ca răspuns la blocada israeliană impusă enclavei după lovitura de stat care a permis Hamas, în 2007, să preia controlul asupra Gaza. Acestea au fost utilizate în special pentru a alimenta clandestin populația cu bunuri și alimente din Egipt.

Mohammad Deif, comandantul suprem al Brigăzilor Ezzedin al-Qassam, aripa armată a Hamas, este, potrivit serviciilor israeliene, la originea strategiei de incursiuni terestre via aceste tuneluri subterane. În 2013, armata israeliană a descoperit un coridor lung de 2,5 km care leagă statul evreu de Fâșia Gaza.

Rețelele subterane ale Gaza au fost obiectivul oficial al războiului din 2014, când israelienii au anunțat că vor să distrugă toate tunelurile care treceau sub granița cu enclava palestiniană.

În timpul campaniei din 2014, Hamas a folosit aceste tuneluri, suficient de înalte pentru ca un bărbat să stea în picioare, pentru a se infiltra în Israel. Potrivit centrului strategic Begin-Sadat de la Universitatea Bar-Ilan din Tel Aviv, combatanții mișcării palestiniene au reușit să ucidă 11 soldați israelieni în trei atacuri separate.

Amenințare strategică

În 2017, un raport oficial i-a acuzat pe premierul Benjamin Netanyahu și armata israeliană că au pregătit prost țara pentru această amenințare „strategică” în timpul conflictului din 2014.

De atunci, statul evreu a dezvoltat diverse metode pentru a distruge aceste tuneluri sau a preveni formarea lor, inclusiv construirea unei centuri murale, echipată cu senzori care detectează orice activitate de săpături și care avea și rolul să marcheze, în adânc, granițele cu Fâșia Gaza.

„Metroul Gaza”

Dacă amenințarea de incursiune a fost evitată, actuala rețea subterană – poreclită de către israelieni „Metroul Gaza”, demonstrează că Hamas rămâne capabilă, în ciuda supravegherii israeliene, să păstreze secretul cu privire la capacitățile și arsenalul său.

În ciuda superiorității sale militare și tehnologice copleșitoare, statul evreu, în ciuda unui număr considerabil de atacuri aeriene efectuate de la începutul conflictului, nu a reușit să împiedice Hamas să lanseze rachete în timp ce Fâșia Gaza se află sub blocadă.

Or, aceste rachete trebuie să fie fabricate și ascunse undeva, în special în subsolul Gaza, la fel cum liderii și executivii mișcărilor palestiniene sunt suspectați că se adăpostesc sub pământ pentru a scăpa de o supraveghere continuă israeliană și de atacuri aeriene.

Concret, foarte puțini oameni au informații despre starea actuală a tunelurilor Hamas, inclusiv serviciile israeliene, care știu perfect ce se întâmplă în această enclavă, dar nu neapărat în subsolul acesteia.

author avatar
Tudor Borcea
665 afisari

3 COMENTARII

  1. ☝️
    Faceți – le si voi pe sub strazi atunci nu o sa mai dea cu rachete ca nu mai pot trece cu masini…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger