AcasăȘTIRI EXTERNETuberculoza, 30.000 de infecții pe zi și un minus de 1,1 miliarde...

Tuberculoza, 30.000 de infecții pe zi și un minus de 1,1 miliarde de dolari

Lupta împotriva tuberculozei a fost oprită de pandemia de coronavirus, iar OMS avertizează că investițiile în tratamentul acestei boli sunt „extrem de insuficiente”.

Înainte de Ziua Mondială a Tuberculozei, 24 martie, Organizația Mondială a Sănătății a indicat că țintele stabilite pentru 2022 „sunt amenințate, în principal din cauza lipsei de finanțare”.

Cheltuielile globale pentru screening, tratament și prevenire a tuberculozei în 2020 au fost jumătate din ținta globală de 13 miliarde de dolari pe an. OMS estimează că lumea ar trebui să investească în plus 1,1 miliarde de dolari per total.

„Sunt necesare investiții urgente pentru a dezvolta și extinde accesul la cele mai inovatoare servicii și instrumente pentru prevenirea, detectarea și tratarea tuberculozei, care ar putea salva milioane de vieți în fiecare an, a reduce inegalitățile și preveni pierderi economice uriașe”,  a precizat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

4100 de morți, zilnic

Tuberculoza este a doua cauză de deces a bolilor infecțioase – după Covid-19. În fiecare zi, peste 4.100 de oameni mor  și 30.000 contractează această maladie.

Perturbarea serviciilor de sănătate din cauza pandemiei a inversat anii de progres la nivel mondial în lupta împotriva bacilului tuberculozei care afectează cel mai frecvent plămânii.

Un nou vaccin înainte de 2025?

Un nou vaccin ar schimba jocul. Nouă vaccinuri candidate sunt în stadiu avansat de dezvoltare, iar tehnologia din spatele vaccinurilor ARNm este, de asemenea, promițătoare . Credem că este pe deplin posibil să existe un nou vaccin eficient împotriva tuberculozei înainte de 2025”, a spus dr. Tereza Kasaeva, directorul Programului Global de Tuberculoză al OMS.

Din 2018 până în 2020, 20 de milioane de oameni au primit tratament pentru tuberculoză în întreaga lume, notează AFP.  Reprezintă 50% din ținta pe cinci ani stabilită la 40 de milioane de oameni.

În aceeași perioadă, 8,7 milioane de persoane au primit tratament preventiv împotriva tuberculozei, adică  29% din ținta stabilită la 30 de milioane pentru 2018-2022. Situația este și mai gravă pentru copii și adolescenți.

În 2020, 63% dintre copiii și adolescenții sub 15 ani cu TBC au rămas în afara radarului sistemelor de sănătate sau nu au fost raportați oficial că au accesat servicii de testare și tratament. Proporția a fost și mai mare – 72% – pentru copiii sub 5 ani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor