AcasăȘTIRI EXTERNETrump,”factorul X” în afacerea Tik Tok

Trump,”factorul X” în afacerea Tik Tok

Pe măsură ce relația dintre Washington și Beijing se destramă, soarta aplicației video, deținută de compania chineză ByteDance, pare incertă. Dar este clar că lupta pentru Tik Tok este mai mare decât cine deține o aplicația populară în generația Z.

ByteDance spune că afacerea globală a TikTok va deveni filiala sa, chiar dacă Oracle Corp și Walmart Inc au declarat recent că aceștia și investitorii din Statele Unite ar deține majoritatea aplicației video în urma unui acord cu administrația președintelui american Donald Trump.Trump a semnat un ordin executiv pe 14 august, acordând lui ByteDance 90 de zile pentru a vinde TikTok, invocând îngrijorarea că datele personale ale unui număr de până la 100 de milioane de americani care folosesc aplicația ar putea fi transmise guvernului chinez. Sâmbătă, el a spus că susține, în principiu, un acord care să permită TikTok să continue să funcționeze în SUA. Dar, notează Al Jazeera, conturile tranzacției diferă.

ByteDance a declarat luni că va deține 80% din TikTok Global, o companie americană nou creată, care va încorpora majoritatea operațiunilor aplicației la nivel mondial. Oracle și Walmart, care au fost de acord să ia participații la  TikTok Global de 12,5 la sută și respectiv 7,5 la sută, au precizat că proprietatea majoritară a TikTok va fi în mâinile americane. Unele surse apropiate acordului au încercat să reconcilieze discrepanța, subliniind că 41% din ByteDance este deținută de investitori americani, astfel încât, numărând această proprietate indirectă, TikTok Global ar fi deținută majoritar de părțile americane. Una dintre surse a declarat că tranzacția cu Oracle și Walmart evaluează TikTok Global la peste 50 miliarde de dolari. De asemenea, TikTok a confirmat planurile pentru o ofertă publică inițială a TikTok Global. Firma din Beijing a declarat că boardul TikTok Global va include fondatorul ByteDance, Zhang Yiming, precum și directorul executiv al Walmart, Doug McMillon, și actualii directori ai ByteDance.

Fondatorul Oracle, Larry Ellison, este un susținător al lui Trump, în timp ce directorul executiv, miliardara Safra Catz, se numără printre donatorii majori ai campaniei electorale a Partidului Republican. „În cele din urmă, Trump este factorul X. Orice își dorește, asta se va întâmpla, indiferent de meritele setului de politici afefente care stau la baza abordării Tik Tok”, a declarat pentru CNN Dipayan Ghosh, codirectorul Proiectului Platforme digitale și democrație de la Școala Harvard Kennedy. TikTok a devenit o țintă de top în efortul lui Trump de a contracara China înainte de alegerile prezidențiale americane din 3 noiembrie.

Tensiunile dintre Washington și Beijing sunt în creștere, pe măsură ce administrația Trump desfășoară o campanie de limitare a ascendenței tehnologice chineze, incluzând printre altele Huawei și Tencent Holdings Ltd, a cărei aplicație de socializare WeChat se confruntă cu o interdicție în SUA. În timp ce presiunea se extinde atât la TikTok, cât și la WeChat, companiile iau în considerare apariția unei noi ordini mondiale care ar putea remodela modul în care firmele globale își desfășoară activitatea. Deutsche Bank a estimat că întreruperile cererii și ofertei, împreună cu construirea unui „zid tehnologic” care obligă companiile să creeze două seturi de standarde pentru Statele Unite și China, le-ar putea costa 3,5 trilioane de dolari în următorii cinci ani.

author avatar
Radu Jacotă
268 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger