AcasăȘTIRI EXTERNETrump vrea să arunce America în haos

Trump vrea să arunce America în haos

După victoria lui Joe Biden, toată lumea se întreabă ce va face Donald Trump în următoarele săptămâni. Ce știe mai bine un muribund politic: haos și isterie. Cu ultimele zvâcniri, acest războinic de mucava se ține  legat cu funia de fotoliul din Biroul Oval și nu vrea să se dea dus. Grea e beția puterii, personajul nu scapă  de ea nici cu slujbe.

Și se comportă ca un nevropat, continuă să denunțe “frauda electorală” și ar putea organiza întâlniri cu susținătorii săi, pur și simplu din răzbunare, pentru că mărețului miliardar îi fuge puterea de sub picioare și nu mai prea are loc de întors. Ca simbol, fostul președinte republican George W. Bush, a cărui victorie în 2000 fusese atacată în instanță, l-a felicitat pe Biden și a afirmat că rezultatul alegerilor din SUA e clar. Eșecul lui Trump era previzibil, singurii care nu s-au prins au fost fanii lui îndârjiți, inclusiv „postacii” care (mă) latră pe internet , convinși că oricine îl consideră învins  pe Trump este satanistul plătit de Soros, Gates, Oculta Mondială  –  și alte abureli conspiraționiste cu mare audiență prin ospicii. Ce-i drept, acum scheaună. Păi dacă Trump(f) tot vorbește de fraude – recent, el a denunțat din nou „alegeri furate” înainte de a merge să joace golf – să  aducă naibii dovezile până la urmă.  Cine îl împiedică și de se implică în acest spectacol jalnic și rușinos? Simplu,  nu mai are muniție, chiar dacă și-a pregătit scenariul contestării alegerilor și l-a  dezvăluit cu aroganță prostească acum o lună. O fumigenă de pe urma căreia a ieșit și mai șifonat, Curtea Supremă doar îi va constata înfrângerea. Secretarul Justiţiei, Bill Barr, a dat undă verde deschiderii de anchete privind posibile nereguli în timpul scrutinului din 3 noiembrie, dar ministrul (considerat omul lui Trump)  a subliniat că această autorizaţie, trimisă procurorilor federali din toată ţara, nu indică faptul că Departamentul Justiţiei are dovezi ale existenţei unor situaţii autentice de fraudă.   De fapt, D.Trump e pus pe reglarea de conturi,  are de gând să-și adune susținătorii în luptă, similar cu mitingurile de campanie de care este îndrăgostit lulea. Nu s-a anunțat încă nicio dată sau locație, dar este modalitatea de a spune americanilor că alegerile nu s-au terminat. Se termină când  vrea Trumpty Dumpty. Cu toate acestea, refuzul lui Trump de a admite că l-a bătut Biden începe să irite chiar și propria tabără și chiar propria familie. Ginerele și consilierul său, Jared Kushner, precum și soția sa, Melania, l-au sfătuit să acorde victoria democratului. Asta-i încă o palmă pe obrazul gros  al fostului magnat imobiliar, că doar el și-a folosit mandatul pentru a promova interesele clanului Trump, pretinzându-se  apărătorul clasei muncitoare, favorizând în același timp afaceriștii de teapa lui, multinaționalele și finanțiștii.

Numai că războinicul de mucava e în criză de timp, Constituția SUA prevede că orice dispută privind alegerile trebuie soluționată până la 8 decembrie.  Potrivit legii electorale (Electoral Count Act), aceasta este data până la care statele trebuie să fi numărat voturile și să determine câștigătorul voturilor din colegiul lor electoral. Guvernatorii trebuie să emită actele de certificare, în care să fie trecut câștigătorul scrutinului și lista cu reprezentanții electorali ai statului respectiv. Șase zile mai târziu (14 decembrie), marii alegători se vor întâlni pentru a numi formal viitorul președinte al Statelor Unite.  Posibil să urmeze săptămâni periculoase pentru America până la preluarea mandatului de către Joe Biden. Donald Trump  a devenit un  nevolnic încolțit care  vrea să profite de ultimele luni de mandat la Casa Albă ca să provoace scandal și dezordine în America – ultimul său program –  dar va ieși de pe scena politică pe ușa din dos.

author avatar
Radu Jacotă Redactor