AcasăȘTIRI EXTERNETrump și Xi își arată mușchii în Marea Chinei

Trump și Xi își arată mușchii în Marea Chinei

Pentru prima dată în șase ani, două portavioane ale Marinei SUA se află în Marea Chinei de Sud, o demonstrație de forță a președintelui Donald Trump în fața pretențiilor de supremație a Beijingului într-o regiune extrem de sensibilă.

USS Ronald Reagan şi USS Nimitz, însoțite de crucișătoare și distrugătoare cu rachete ghidate, au efectuat sute de lansări de avioane de  vânătoare și război electronic pentru a simula atacuri susţinute asupra unor baze inamice, în cadrul  Nimitz Carrier Strike Force – unul dintre cele mai mari exerciţii militare în ultimii ani în Marea Chinei de Sud. Reacția Washingtonului a venit după ce Marina Armatei de Eliberare a Poporului Chinei a desfășurat cinci zile de exerciții în jurul insulelor Paracel, un arhipelag revendicat și de Vietnam și Taiwan.

Beijingul revendică aproape toată suprafața Mării Chinei de Sud de 1,3 milioane de kilometri pătrați ca teritoriul său suveran, iar în ultimii câțiva ani a construit fortificații și lansatoare de rachete pe mai multe insule, deși președintele Xi Jinping s-a angajat în 2015 ca aceste regiuni să nu fie militarizate.

Întrucât relațiile SUA-China au continuat să se deterioreze pe parcursul acestui an, Washingtonul a crescut constant ritmul operațiunilor sale în Marea Chinei de Sud, organizând operațiuni de “libertate a navigației” în apropierea insulelor deținute din China, executând excedente de forțe aeriene  (bombardiere, inclusiv B-52) și desfășurarea operațiunilor navale comune cu parteneri precum Japonia și Singapore, potrivit CNN. „Aceste eforturi sunt conforme angajamentelor asumate de SUA de a apăra dreptul oricărei naţiuni la libera circulaţie aeriană, navală şi de a manevra peste tot unde legislaţia internaţională o permite”, se arată într-un comunicat al Marinei SUA. Între timp, Beijingul a calificat prezența americană  în regiune drept „destabilizatoare”.

America în avantaj

China are un singur portavion complet operațional (Liaoning,  un vas sovietic modernizat, cumparat de Beijing de la guvernul ucrainean în 1998) și un altul (Shandong, cu propulsie convențională, nu nucleară) apropiat de acest statut. Ambele, însă, nu au dimensiunea de capacitatea de a transporta atâtea avioane ca Nimitz și R.Reagan.

În plus, cei doi transportatori sunt sprijiniți în Marea Filipinelor din apropiere de un al treilea – USS Theodore Roosevelt. “Scara diferită a puterii de luptă demonstrează o diferență vizibilă între Armata Statelor Unite și Marina Armatei de Eliberare din China. Exercițiul Marinei SUA demonstrează cine are o putere potențială mai mare și este un mesaj militar și geopolitic către China și regiune”, spune analistul american Carl Schuster, fost director al operațiunilor la Centrul de Informații  al Comandamentului Pacific al SUA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
260 afisari

3 COMENTARII

  1. Cand ar sari 500 de viespi pe nasul ursulețului Panda sa vedeti cum fuge mancand pamantul din Honcong Taivan Tibet si Sanhai.Numa sa nu bese ca iar ne punem masca.

  2. La ce ii trebuie Chinei portavioane de talia celor americane?
    Chinezii nu vor sa domine Golful Mexic, iar pentru apararea frontierelor lor au suficient.
    Oricum cu stirile rasucite asa de maestru l-ati facut fericit si pe IPU, ca doar cei ca el sa mai aprecieze asemenea articole articulate „political correct”.

    • Ai fi tu Corp Diplomat dar esista o ratiune.
      Ratiunea pt care au luptat si pe cucuiata sulfinata Iwo Jima si pe meleagurile azur natale ale lui Barak Husein, si in largile Pilipussis, si in mlaștinile tifoide din Guadalcanal sau prindeau raci in marile tari soarelui rasare. Pt aceiasi ratiune. sulf, mlastini, pussys, soare rasare, raci.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger