La scurt timp după ce a dezvăluit că a avut, telefonic, o convorbire cu Vladimir Putin, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a mai făcut un anunț important. Cei doi lideri se vor întâlni față în față, cel mai probabil în Arabia Saudită.
Preşedintele american, Donald Trump, a declarat miercuri că prima sa întâlnire faţă în faţă cu omologul său rus, Vladimir Putin, va avea loc „probabil în Arabia Saudită”, transmit AFP şi EFE.
Așadar, Trump se declară pregătit să aibă prima sa întâlnire față în față cu liderul de la Kremlin, după ce republicanul a preluat puterea la Washington.
Trump a declarat ziariştilor în Biroul Oval al Casei Albe că, deşi va fi în contact cu Putin în principal prin telefon, în cele din urmă intenţionează să se întâlnească în persoană.
Deşi cei doi lideri vor călători în ţara celuilalt, prima întâlnire va avea loc „probabil” în Arabia Saudită, a spus acesta.
În acelaşi cadru, Donald Trump a mai declarat că eforturile Ucrainei de a adera la NATO sunt irealizabile. Astfel, el a contrazis poziţia de susţinere pe care administraţia anterioară a lui Joe Biden a adoptat-o faţă de Kiev, relatează EFE.
„Nu cred că este fezabil”, a răspuns Trump când a fost întrebat de ziariştii americani despre aspiraţiile Ucrainei de a adera la Alianţa Atlantică (NATO).
Totodată, preşedintele american a spus că anticipează o încetare a focului într-un viitor nu prea îndepărtat şi a subliniat că la un moment dat vor fi necesare alegeri în Ucraina.
El a făcut aceste declaraţii la scurt timp după ce a purtat discuţii cu omologii săi rus şi ucrainean.
Dungaciu: „Primul duș rece în fața majorității europenilor”
Pe de altă parte, secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a afirmat miercuri, la Bruxelles, că nu este realist ca Ucraina să se poată întoarce la granițele sale de dinainte de 2014 și nici să adere la NATO ca urmare a unui acord de pace.
Profesorul universitar doctor Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, a abordat acest subiect, într-un interviu pentru Gândul.
Dungaciu a subliniat că aceste declarații reprezintă un mesaj clar pentru comunitatea internațională și, mai ales, pentru Europa.
„Este un mesaj. Primul șoc a fost după ce ministrul Apărării, Pete Hegseth transmis că Ucraina nu-și poate recupera teritoriile și că e nerealist sa credem că Ucraina va intra in NATO. A fost prima lovitură, primul șoc, primul duș rece în fața majorității europenilor care erau în negare”, a spus Dungaciu, citat de site-ul menționat.
Potrivit analistului, „nu a existat niciodată vreo șansă ca Ucraina să intre în NATO”.
Ucraina așteaptă în zadar o invitație la NATO
„”Planul de victorie” al lui Volodimir Zelenski s-a bazat pe invitația Ucrainei de a adera la NATO, dar unii dintre membrii-cheie ai alianței nu sunt încântați de acest lucru.
Germania și SUA se numără printre marile puteri care încetinesc apelul lui Zelenski pentru o invitație imediată de a adera la NATO, potrivit a patru oficiali din alianță, cărora li s-a acordat anonimatul, relatează Politico.” – Citiți mai multe AICI.
Citiți și: Planul Trump pentru Ucraina: concesii teritoriale