AcasăȘTIRI EXTERNETrump s-a supărat pe Germania „delincventă”

Trump s-a supărat pe Germania „delincventă”

Donald Trump a anunțat oficial că va reduce numărul trupelor americane din  Germania  la 25.000, susținând că țara nu a îndeplinit ținta de cheltuieli a apărării NATO și acuzând-o că profită de Statele Unite pentru comerț. Un plan care ar submina un pilon de securitate transatlantică de mult timp stabilit.

Nu era clar dacă Trump va putea să-și îndeplinească planul, care a apărut pentru prima dată în rapoartele presei din 5 iunie, având în vedere critici din partea unora dintre colegii republicani ai președintelui din Congres care au susținut că o reducere ar fi un cadou pentru Rusia. Vorbind cu reporterii, Trump a acuzat  Germania  că este „delincventă” în plățile sale către Organizația Tratatului Atlanticului de Nord și s-a angajat să respecte planul, cu excepția cazului în care Berlinul își va schimba decizia. „Deci, protejăm  Germania  și sunt delincvenți. Asta nu are sens. Așa că, am spus,„ vom reduce numărul la 25.000 de soldați „, a spus Trump, adăugând că” ei ne tratează foarte prost în ceea ce privește  comerțul „, fără să ofere detalii. Probabil să-i fi rămas în minte aiureala că germanii nu cumpără mașini americane… În fine, liderul de la Casa Albă a acuzat și alte ţări că, de asemenea, profită, dar „cel mai rău profitor este Germania”. În 2014, NATO a stabilit un obiectiv ca fiecare dintre cei 30 de membri să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare. Majoritatea, inclusiv  Germania , nu o fac. În prezent, în jur de 34.500 de militari americani locuiesc împreună cu familiile în cele 21 de baze americane de pe teritoriul german. Efectivele pot atinge 52.000 de membri cu ocazia unor rotaţii sau manevre.

Planul provoacă frisoane

Observațiile lui Trump au fost prima confirmare oficială a planificării tăierii de trupe, care a fost raportată pentru prima dată de Wall Street Journal și ulterior confirmată pentru Reuters de către un înalt oficial american sub protecția anonimatului. Acest oficial a spus că decizia de retragere nu are legătură cu tensiunile dintre Trump și cancelarul german Angela Merkel, care recent a refuzat invitația președintelui pentru un summit personal al națiunilor G7. Întrebat despre declarația lui Trump, ambasadorul Germaniei în Statele Unite, Emily Haber, a declarat că soldații americani se află în Europa pentru a apăra securitatea transatlantică și într-un aranjament care au beneficiat și Statele Unite. „Este vorba despre securitatea transatlantică, dar și despre securitatea americană”, a spus ea. De asemenea, Phil Gordon, membru al Consiliului american pentru relații externe, a avertizat că “această mișcare va eroda și mai mult credința aliaților în garanțiile de apărare ale NATO și SUA și slăbește descurajarea Rusiei sau a oricui altul care ar putea amenința un membru al Alianței”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
147 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger