AcasăȘTIRI EXTERNETrump s-a lansat în cursa pentru Casa Albă. „Joe Biden întruchipează eșecurile...

Trump s-a lansat în cursa pentru Casa Albă. „Joe Biden întruchipează eșecurile stângii și corupția” – VIDEO

Trump s-a lansat în cursa pentru Casa Albă. „Joe Biden întruchipează eșecurile stângii și corupția” - VIDEO / Foto: printscreen

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a promis că Joe Biden „nu va mai petrece încă patru ani” la Casa Albă, în fața unei mulțimi de partizani devotați la luxoasa sa reședință de la Mar-a-Lago, în Florida.

Donald Trump s-a lansat marți, în cursa pentru Casa Albă, dând startul unei campanii care se anunță nemiloasă în tabăra sa republicană, slăbită și divizată de dezamăgirea ultimelor alegeri la jumătate de mandat.

„Joe Biden întruchipează eșecurile stângii și corupția”

Fostul președinte și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024 la autoritățile electorale americane, primul pas oficial, înainte de a susține un discurs în sala de recepție principală a reședinței sale de la  Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida. „Îmi anunț candidatura la alegerile prezidențiale”, a spus el în fața unei mulțimi de activiști devotați.

În timpul discursului său, Trump a dat asigurări că America s-a „întors”. Omul de afaceri a revenit în termeni idilici asupra primului său mandat, descriind o țară care a trăit în pace, prosperă și respectată pe scena internațională, și a promis că Joe Biden „nu va mai petrece încă patru ani” la Casa Albă. „Joe Biden întruchipează eșecurile stângii și corupția de la Washington”, a acuzat fostul președinte, scrie Le Monde.

Această nouă candidatură este a treia a septuagenarului pentru Casa Albă. Donald Trump a ajuns la putere în noiembrie 2016, în ceea ce a fost cea mai mare surpriză politică din America modernă, și a sfidat toate convențiile în timpul președinției sale. În 2021, a părăsit Washingtonul în haos, după ce nu a reușit să câștige realegerea în fața lui Joe Biden – o înfrângere pe care nu a recunoscut-o niciodată.

De asemenea, se prefigurează o posibilă reluare a alegerilor prezidențiale din 2020: președintele Biden și-a reafirmat recent „intenția” de a candida pentru un al doilea mandat, deși a avut grijă să amâne orice decizie finală până anul viitor.

În ultimele săptămâni au existat numeroase zvonuri despre un anunț iminent al lui Donald Trump, fostul președinte fiind hotărât să se bazeze pe succesul anticipat al republicanilor la alegerile din 8 noiembrie pentru a recâștiga puterea.

Nemulțumiri în tabăra republicană

Dar „valul uriaș” prezis cu mare aplomb de conservatori nu s-a materializat, nici pe departe: Partidul Democrat al președintelui Biden a asigurat în acest weekend păstrarea controlului Senatului și ar putea chiar să-și mărească majoritatea, contrazicând previziunile sondajelor. Cel mai probabil, republicanii vor recâștiga Camera Reprezentanților de la democrați, dar cu o majoritate semnificativ mai mică decât se aștepta.

Această performanță slabă a Grand Old Party (GOP), în special din partea candidaților susținuți de Donald Trump, a stârnit nemulțumiri, mai multe voci influente din tabăra conservatoare i-au cerut magnatului imobiliar să se retragă de la conducerea republicană, aruncând o umbră asupra planurilor sale prezidențiale.

O parte a electoratului conservator s-a îndreptat deja către un alt posibil pretendent la Casa Albă, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis. În vârstă de 40 de ani, noua stea a dreptei dure, care a ieșit întărit din alegerile „midterms”, a dat asigurări că lupta sa „abia acum începe”. Și nu a omis să denunțe, marți, „performanța extrem de dezamăgitoare” a restului taberei sale în aceste alegeri, având grijă să nu-l numească direct pe Donald Trump.

author avatar
Tudor Borcea
177 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger