AcasăȘTIRI EXTERNETrump Organization, inculpată pentru evaziune fiscală. Reacția fostului președinte al SUA

Trump Organization, inculpată pentru evaziune fiscală. Reacția fostului președinte al SUA

Trump Organization, inculpată pentru evaziune fiscală. Reacția fostului președinte al SUA

Justiția americană se apropie încet dar sigur de afacerile fostului lider de la Casa Albă, care denunță o „vânătoare de vrăjitoare”.

Trump Organization, compania fostului președinte, și directorul său financiar, Allen Weisselberg, au pledat joi, 1 iunie, în fața unui tribunal din Manhattan (New York) nevinovați în fața mai multor acuzații de evaziune fiscală, o lovitură pentru afacerile fostului președinte republican care califică întregul dosar ca unul instrumentalizat politic.

Apropiatul lui Trump, cu cătușe la tribunal

Weisselberg (73 de ani) , un fidel al lui Donald Trump, se confruntă cu 15 capete de acuzare și a venit la tribunal cu cătușe la mâini. După ce a pledat nevinovat și și-a predat pașaportul, a fost eliberat, în așteptarea unei noi audieri pe 20 septembrie.

Allen Weisselberg este acuzat în special că a ascuns în mod deliberat de autoritățile fiscale, între 2005 și 2021, aproximativ 1,7 milioane de dolari în beneficii în natură pe care le-a primit de la organizația Trump, care ar fi evitat să plătească aproape un milion de dolari în impozite federale și locale.

Printre aceste avantaje se numără apartamentul său din Upper West Side din Manhattan, închirierea a două limuzine Mercedes pentru el și soția sa sau bani pentru vacanțe.

Acest bărbat discret, căruia i s-au plătit oficial aproximativ 940.000 de dolari pe an între 2011 și 2018, este de asemenea acuzat că a mințit, susținând că nu este rezident în New York, pentru a-și reduce impozitele.

Organizația Trump este acuzată că a contribuit la ascunderea acestor beneficii.

„Ne împarte țara ca niciodată”

După ședință, unul dintre avocații organizației Trump, Alan Futerfas, a respins întregul caz ca fiind „motivat politic”.

Donald Trump i-a acuzat din nou pe cei doi procurori care conduc cazul – procurorul din Manhattan, Cyrus Vance și procurorul statului New York, Letitia James, doi democrați – că „își continuă vânătoarea de vrăjitoare”, o expresie pe care a folosit-o pe tot parcursul mandatului său la adresa detractorilor săi, scrie TV5 Monde.

Justiția din New York „ne împarte țara ca niciodată”, a spus fostul președinte republican, care menține ambiguitatea cu privire la o posibilă nouă candidatură la președinție în 2024.

Allen Weisselberg „este folosit ca pion de către procurorul din Manhattan (…) pentru a încerca să facă rău fostului președinte”, a declarat un purtător de cuvânt al Trump Organization. „Aceasta nu este dreptate, ci politică”.

Victorie pentru democrați

Aceste acuzații sunt primele fructe ale unei anchete lansate în urmă cu mai bine de doi ani de către Cyrus Vance și la care participă și procurorul general al statului New York, Letitia James, democrată la rândul ei.

Cyrus Vance s-a luptat în mod special luni de zile pentru a obține declarațiile fiscale ale fostului magnat din New York, primul președinte american după anii 1970 care nu le-a publicat.

Fostul președinte nu a fost implicat în această etapă și niciun membru al familiei sale. Dar „ancheta va continua și vom urmări faptele oriunde ne vor duce”, a avertizat Letitia James după audiere.

author avatar
Tudor Borcea
162 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger