Deși trebuie să returneze cheile Casei Albe în ianuarie viitor, Donald Trump ia o serie de decizii militare radicale. Un plan care ar putea viza reducerea spațiului de manevră la nivel internațional al lui Joe Biden, succesorul său. În special în zone fierbinți – Iran, Afganistan și Irak.
În Biroul Oval, în prezența vicepreședintelui Mike Pence, a șefului de personal Mark Milley și a secretarului de stat Mike Pompeo, Donald trump a întrebat dacă este posibil să bombardeze unul sau mai multe centre nucleare din Iran(New York Times). O decizie plină de consecințe dacă ar fi fost pusă în aplicare, care poate fi pusă în paralel cu promisiunea lui Joe Biden de a relua negocierile cu Iranul imediat ce va prelua funcția. Acest lucru este foarte greu de acceptat de Donald Trump, care a făcut din Teheran dușmanul său jurat pe scena internațională. Lovirea Iranului chiar înainte de schimbarea administrației americane ar face, prin urmare, imposibil pentru Biden relansarea negocierilor cu această țară. Miliardarul republican a implementat alte decizii militare – în Irak și Afganistan trupele americane vor fi reduse la 2500 în ianuarie 2021, în urma promisiunii electorale de a pune capăt “războaielor nesfârșite”. Odată cu aceste plecări, contingentul SUA va fi la cel mai scăzut nivel în regiune din ultimele două decenii. Trump vrea, de asemenea, să instituie o retragere extrem de rapidă a trupelor desfășurate în Somalia sau chiar o reducere accelerată a numărului de soldați staționați în Germania.
De asemenea, președintele l-a demis pe ministrul apărării, Mark Esper, în urmă cu câteva zile, pentru că s-a opus revenirii până la Crăciun a mai mult de jumătate din contingentul american în Afganistan. Aceste decizii pripite ridică temeri în Statele Unite și în întreaga lume de o reapariție a grupurilor extremiste, la aproape două decenii de la atacurile din 11 septembrie 2001 promovate de grupul jihadist Al-Qaeda, cu sediul la acea vreme în Afganistanul condus de talibani. Și dacă autoproclamatul „califat” al grupării Statului Islamic (IS) din Irak și Siria s-a prăbușit în sfârșit în martie 2019, jihadiștii continuă să semene teroare globală și se reorganizează rapid. Liderul majorității republicane în Senat, Mitch McConnell – totuși un apropiat al lui Trump – a estimat că Statele Unite „își vor abandona” aliații în cazul unei retrageri militare premature de pe teatrele conflictelor, care „ar încânta pe cei care ne doresc rău „. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că Afganistanul ar putea „din nou să devină o bază pentru teroriștii internaționali” dacă se retrag aproximativ 12.000 de soldați ai Alianței, dintre care aproape jumătate sunt americani.