AcasăȘTIRI EXTERNETrump, din nou președinte? America își ține răsuflarea

Trump, din nou președinte? America își ține răsuflarea

Alegerile din 2020 a fost scăldate în acuzații nefondate de fraudă electorală care au culminat cu asaltul de pe Capitol Hill de către activiștii Trumpiști. Ce se va întâmpla în 2024? Un potențial spectacol, decisiv pentru democrația americană.

„Statele Unite se îndreaptă spre cea mai mare criză politică și constituțională de după războiul civil”, a comentat recent  Robert Kagan, analist politic la grupul de reflecție Brookings Institution.

În centrul tuturor tensiunilor, Donald Trump, primul președinte din istoria Statelor Unite care nu recunoaște rezultatul alegerilor și cochetează deschis cu posibilitatea de a reveni la cursa pentru Casa Albă în 2024.

“Patologie socială”

Într-un text de 15 pagini care a făcut să tremure cercurile politice, Robert Kagan pictează un scenariu apocaliptic.  Cel în care există „o șansă rezonabilă ca în următorii trei sau patru ani să apară episoade de violență pe scară largă, o degradare a autorității federale și împărțirea țării în conflicte cu enclave democratice și republicane”.

Peste 56% dintre cei chestionați într-un sondaj recent CNN-SSRS au declarat că democrația americană este atacată, iar 37% consideră că a fost “pusă la încercare”.

Asta din cauza acuzațiilor repetate și nefondate ale lui Donald Trump privind alegerile din noiembrie 2020 „furate” de Joe Biden, care s-au strecurat treptat în politica americană.

În total, 78% dintre republicanii chestionați de CNN-SSRS au asigurat astfel că nu cred că Biden a câștigat în mod legitim alegerile prezidențiale, o cifră similară cu cea a altor sondaje.

“Este un fenomen nou în alegerile americane. Au existat deja bătălii pentru validitatea anumitor buletine de vot – cum ar fi între Bush și Gore în 2000. Dar „marea minciună”, expresia pe care o folosesc susținătorii lui Donald Trump pentru a denunța presupuse nereguli în sondaje, este o deconectare de realitate – un fel de patologie socială”,  spune Edward Foley, profesor de drept constituțional la Universitatea de Stat din Ohio.

Victorie cu orice preț

Donald Trump și aliații săi republicani pregătesc cu atenție terenul pentru o victorie în 2024, „cu orice preț”, susține Kagan.

O strategie care implică adoptarea unor legi pentru a “proteja integritatea votului” în unele state conduse de republicani, inclusiv înlocuirea unor oficiali locali din partid, precum Brad Raffensperger, secretarul de stat din Georgia, care a refuzat să „găsească” aproape 12.000 de buletine de vot în numele lui Donald Trump.

„Odată ce îi ai pe acești oameni la conducere, ai o influență uriașă asupra modului în care se desfășoară alegerile – modul în care se numără voturile, cine este declarat câștigător”, prezice Larry Sabato, directorul departamentului de politică de la Universitatea din Virginia.

Chiar dacă ar provoca indignare în rândul democraților, atunci statele controlate de republicani ar putea ignora un vot popular împotriva lui Trump și ar putea nominaliza proprii alegători la Colegiul Electoral – organismul care decide în cele din urmă cine câștigă alegerile.

Republicanii sunt, de asemenea, într-o poziție bună de a prelua controlul Camerei Reprezentanților de la democrați la alegerile intermediare din 2022, ceea ce le-ar oferi acces la o altă pârghie de putere potențial crucială.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.262 afisari

2 COMENTARII

  1. De unde ai aflat ,ba , carator de bagaje al lui radu tudor ,ca acuzatiile de frauda au fost nefondate?Vai de mama voastra de prosti.

  2. Băi Jacule!!…ești bou?…nu ai văzut ce s-a întâmplat în Arizona, unde vreo 12 mii de voturi prin corespondenta sunt suspecte?..adrese false,sau inexistente,persoane decedate, altele din alte state..
    ..ca să nu mai fii luat mereu de prost,”apuca-te” și documenteaza-te temeinic..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger