AcasăȘTIRI EXTERNETrump, ce-ți mai face Zidul?

Trump, ce-ți mai face Zidul?

În 2016, candidatul Donald Trump a făcut din construcția unui zid “inexpugnabil”  la frontiera mexicană unul dintre vârfurile de lance ale campaniei sale. Patru ani mai târziu, construcția este neterminată.

Câți kilometri de zid au fost ridicați pentru a proteja granița dintre Statele Unite și Mexic sub mandatul lui Donald Trump? Răspuns:  480 km, „conform aprecierii date de președintele american în timpul unui miting din New Hampshire,  la sfârșitul convenției republicane din 28 august”, relatează BBC Mundo .  Sau 507 km, potrivit cifrelor oferite la începutul lunii septembrie de Biroul vamal și de protecție a frontierelor din Statele Unite (CBP). În realitate, pe parcursul acestor 507 de km, cea mai mare parte a lucrărilor a constat în repararea sau înlocuirea structurilor deja existente, adică 451 de km de zid preexistent. Prin urmare, rămâne un bilanț de 56 km de zid nou construit. Trump, care face campanie pentru realegerea sa pe 3 noiembrie, a promis să construiască un zid care să separe cele două țări care au 3.142 km de frontieră comună.

Mexicul urma să finanțeze acest proiect, a asigurat el. De-a lungul graniței există deja rețele sau bariere metalice sau de beton, pe o lungime de 1000 km, înainte ca Donald Trump să ajungă la Casa Albă. Zidul președintelui american a întâmpinat totuși multe obstacole, parțial naturale(zone muntoase, defileul Rio Grande) sau legate de faptul că frontiera trece  și pe terenuri private ai căror proprietari trebuie să-și dea consimțământul. Guvernul american intenționează să își folosească dreptul de expropriere, dar procesul este lent și implică acțiuni legale care pot dura mult timp. Cu toate acestea, cel mai dur obstacol a apărut în Congres –  în 2019 nu a fost votată  eliberarea  a cinci miliarde de dolari pentru construirea zidului.

În ianuarie 2020, Trump a plusat cu 7,2 miliarde de dolari din bugetul Pentagonului, aducând cheltuielile totale ale proiectului la peste 18 miliarde de dolari. În ceea ce privește plata Mexicului, discuțiile au rămas suspendate – la ultima lor întâlnire de la Casa Albă, atât președintele mexican, Andres Lopez Obrador, cât și Donald Trump au evitat să vorbească despre această problemă delicată. Nu mai mult decât în ​​timpul mandatului lui Enrique Pena Nieto (2012-2018), care a respins categoric posibilitatea finanțării unui zid de frontieră.

author avatar
Radu Jacotă Redactor