AcasăȘTIRI EXTERNETrump câștigă! TikTok a fost interzis. Senatul a votat în unanimitate

Trump câștigă! TikTok a fost interzis. Senatul a votat în unanimitate

Senatul SUA a adoptat, joi, în unanimitate un proiect de lege care interzice descărcarea şi utilizarea aplicaţiei TikTok pe orice aparat furnizat de Guvernul american angajaţilor săi sau membrilor Congresului, relatează AFP.

Donald Trump a emis o serie de măsuri care interzice orice tranzacție americană cu companiile chineze care dețin TikTok, spunând că SUA trebuie să acționeze agresiv în interesul securității naționale.

Ordinele executive emise joi ar interzice „orice tranzacție de către o persoană sau cu privire la orice proprietate, sub jurisdicția Statelor Unite”, cu companiile chineze, începând cu următoarele 45 de zile.

Senatul Statelor Unite a votat joi, în unanimitate, pentru aprobarea unui proiect de lege care interzice angajaților federali să utilizeze TikTok pe dispozitivele emise de Guvern, scrie The Verge.

„TikTok reprezintă un risc major pentru securitate şi nu îşi are locul pe aparatele guvernului”, a scris pe Twitter serviciul de presă al senatorului republican Josh Hawley, co-autor al textului.

Interzis angajaților Guvernului și Congresului american

După adoptarea sa în Senat, controlat de republicani, această măsură urmează să fie aprobată de Camera Reprezentanţilor, cu majoritate democrată, pentru ca preşedintele Donald Trump să o poată promulga. Astfel că, le este interzis angajaţilor Guvernului american, dar şi „aleşilor Congresului, angajaţilor Congresului sau responsabililor şi angajaţilor întreprinderilor publice” să descarce sau să utilizeze TikTok sau orice aplicaţie dezvoltată de ByteDance sau orice agenţie deţinută de ByteDance pe un aparat furnizat de Statele Unite sau de o agenţie guvernamentală”.

Singurele excepţii premise sunt activităţile legate de securitate cibernetică, informaţii sau aplicarea legii şi a măsurilor disciplinare.

Companiile chineze din IT, un pericol pentru libertatea globală a Internetului

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat miercuri că Statele Unite doresc să interzică pe telefoanele americane nu numai aplicaţiile TikTok, ci şi alte aplicaţii chineze considerate ca fiind un risc pentru securitatea naţională.

Pompeo a extins demersurile pentru un program denumit „Clean Network” pentru a împiedica diverse aplicații chineze, precum și firmele chineze de telecomunicații să acceseze date cu caracter personal despre cetățenii și întreprinderile americane.

Parteneriatul dintre companiile de tehnologie chineze și Partidul Comunist Chinez amenință libertatea globală a Internetului. Dar Statele Unite au potențialul de proteja libertatea de expresie și confidențialitatea online în întreaga lume.

Secretarul american de Stat a declarat pentru Fox News că Statele Unite iau în calcul interzicerea platformei de partajare social-media TikTok care aparține companiei chineze ByteDance, din cauza legăturilor sale cu Partidul Comunist Chinez (PCC).

„Aceasta este ruptura în lumea digitală dintre SUA și China”, a declarat James Lewis, un expert în tehnologie de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale, Washington. „Absolut, China va riposta” a spus el.

ByteDance, sub presiune

ByteDance se confruntă acum cu un termen limită până la 15 septembrie, fie pentru a vinde operațiunile sale americane către Microsoft sau altei firme americane, fie pentru a face față unei interdicții directe. De asemenea, China a blocat companiile americane din domeniul tehnologiei să facă afaceri în țară de ani buni, dar a introdus reglementări pe site-urile web și platformele de socializare din SUA,  accesibile acolo.

„Trump pune în mod clar presiune asupra Bytedance pentru a închide acordul”, a spus Lewis.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
256 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger