AcasăȘTIRI EXTERNETriplă amenințare. Economia Italiei intră în furtună

Triplă amenințare. Economia Italiei intră în furtună

O combinație de factori, „brandul”  premierului Mario Draghi – ratele negative ale dobânzilor și șansa de a cheltui aproape 200 de miliarde de euro din fondurile de redresare ale UE – a făcut ca a treia cea mai mare economie europeană să se îndrepte spre o creștere puternică în acest an, după ce a fost lovită în timpul pandemiei.Aceste speranțe s-au spulberat acum.

Consecințele energetice ale războiului din Ucraina, inflația și alegerile care se apropie înseamnă că se pregătește o furtună perfectă, care amenință să lovească economia pe mai multe fronturi.

După ce producția Italiei a scăzut cu aproape 9 % în 2020, anul trecut a revenit cu peste 7 % și era pregătită pentru o creștere peste medie în acest an.

Dar războiul, lanțurile de aprovizionare tensionate și vârfurile prețurilor la energie au schimbat drastic această perspectivă, reducând previziunile de creștere a PIB-ului pentru 2022 la 2,4%, față de 4,1% așteptate anterior.

Economia s-ar putea contracta în continuare dacă Rusia, după ce a redus furnizarea de gaze cu 40 la sută, va decide să închidă complet robinetul. Italia rămâne al doilea cel mai mare cumpărător de gaze din Europa, după Germania.

„Riscul numărul unu care există în prezent în economia europeană și italiană, în special, este de a avea parte de o întrerupere totală a aprovizionării cu gaze naturale”, a declarat Filippo Taddei, economist-șef pentru Europa de Sud la Goldman Sachs, citat de Politico.

Inflația italiană a crescut la aproape 7% în mai, cel mai ridicat nivel din peste două decenii – în mare parte determinată de prețurile energiei.

Principala sarcină a lui Draghi a fost să își respecte angajamentele asumate de Italia în cadrul fondului de redresare al UE, care plătește miliarde în schimbul reformelor structurale.

Dar această sarcină devine din ce în ce mai dificilă înainte de primăvară, când italienii merg la vot. Rezultatele alegerilor vor avea consecințe directe asupra perspectivelor de creștere pe termen lung ale țării și asupra dorinței oricărui viitor guvern de a direcționa finanțele către un teritoriu mai sănătos. Lui Draghi i-ar putea fi greu să-și mențină majoritatea de sprijin concentrată pe agenda reformelor.

În acest moment, o coaliție de partide de dreapta, eurosceptice – Frații Italiei și Liga – sunt cotate cu aproape 40%, ceea ce le conferă un avans față de o alianță de stânga formată din Partidul Democrat și Mișcarea 5 Stele.

Este puțin probabil ca un guvern care atacă UE să se conformeze de bunăvoie cererilor Bruxelles-ului privind autocontrolul fiscal, ceea ce ar putea însemna și mai multe probleme pentru economie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
704 afisari

4 COMENTARII

  1. Macaronari handicapați mintal. Acum îi dau cu „slava hucraina”, în pandemie erau mai răi ca fasciștii lui Mussolini în privința dozelor cu wax.

    Fiecare pasăre pe limba ei piere.

  2. Sunt si ei lingaii ameriolacilor. Asta de e PM la ei, un inconstient, acum ii da tare cu linsul, la intrecere cu Macron. Aveau afaceri de miliarde cu rusii. Artic 2 plus alte investitii derulate inainte de conflict insemnau zeci de miliarde de dolari. Le-a inchis Putin robinetul. Incep problemele la italieni. O sa le faca bideu un nou plan Marshal E doar inceputul la italieni!

  3. sa arza in focurile ghehennei papistasi satanisti pederasti criminali!
    si toate tarfele care si-au vandut sufletu sa souga la jitalieni!!! M0ART3 V3SN!CA!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger