AcasăȘTIRI EXTERNETrilaterală contra lui Putin. Ucraina, Polonia și Marea Britanie iau Kremlinul prin...

Trilaterală contra lui Putin. Ucraina, Polonia și Marea Britanie iau Kremlinul prin surprindere

Trilaterală contra lui Putin. Ucraina, Polonia și Marea Britanie iau Kremlinul prin surprindere

Marea Britanie și Polonia se pregătesc să încheie un pact trilateral cu Ucraina care vizează consolidarea securității regionale, a declarat marți premierul ucrainean Denis Șmigal, primindu-l pe omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, la Kiev.

Londra și Varșovia și-au oferit ajutorul Ucrainei pentru a face față amenințării din partea Rusiei, care acumulează forțe militare la granițele sale de luni de zile. Context în care și premierul britanic Boris Johnson este așteptat marți, 1 februaire, la Kiev.

Balet diplomatic la Kiev

Premierul britanic urmează să propună NATO o desfășurare de trupe pentru a răspunde la creșterea „ostilității ruse” față de Ucraina.

„Sper că în viitorul apropiat vom putea lansa un nou format de cooperare regională între Ucraina, Polonia și Marea Britanie, în contextul agresiunii ruse”, a spus Denis Șmigal. „Ar trebui să semnăm un document de cooperare trilaterală pentru a consolida securitatea regională”, a adăugat el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat marți, în parlament,  sprijinul diplomatic și militar pentru Ucraina în fața temerilor unui atac rusesc, „cel mai important”, după el, din 2014, anul ultimei ofensive ruse împotriva Ucrainei.

După o revoluție pro-occidentală la Kiev, Rusia a anexat peninsula Crimeea a Ucrainei în 2014. Ucraina este, de asemenea, afectată din același an de un conflict cu separatiștii susținuți de ruși în estul țării, care a ucis peste 13.000 de oameni. În ciuda semnării acordurilor de pace, reglementarea politică este în impas și violența nu a încetat niciodată complet.

După Boris Johnson și Mateusz Morawiecki sunt așteptați la Kiev, în cursul săptămânii, premierul olandez Mark Rutte și de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, scrie AFP. Săptămâna viitoare sunt așteptați  la Kiev cinci miniștri de externe din țări europene, între care Franța și Germania.

Ucraina își suplimentează forțele cu 100.000 de soldați

Zelenski a semnat, de asemenea, un decret prin care se urmărește suplimentarea armatei ucrainene cu 100.000 de soldați în trei ani, pe lângă cei aproape 250.000 actuali.

Rusia este acuzată de Occident că a adunat zeci de mii de soldați la granița vecinului său în așteptarea unei posibile invazii.

Moscova neagă orice intenție belicosă, dar condiționează detensionarea de o listă de cerințe, necesare potrivit acesteia pentru a-și garanta securitatea, în special asigurarea că Ucraina nu va fi niciodată membră a NATO.

 

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea
419 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger