AcasăȘTIRI EXTERNETriada nucleară chineză bagă în sperieți Pentagonul

Triada nucleară chineză bagă în sperieți Pentagonul

În raportul Pentagonului adresat Congresului SUA, primul care a dat o estimare publică a importanţei arsenalului nuclear chinez, se arată că Beijingul are în jur de 200 de focoase nucleare – analiştii independenţi vorbesc de 300 – și se prevede că această cifră se va dubla în următorul deceniu.

“Suntem îngrijorați, traiectoria dezvoltărilor nucleare ale Chinei este mare. Este probabil ca Beijingul să încerce să dezvolte până la mijlocul secolului o capacitate militară egală sau superioară în unele cazuri celei a Statelor Unite, în special construcţia de nave, rachetele de croazieră sau sistemele de apărare aeriană”, a declarat Chad Sbragia, secretar adjunct al Departamentului Apărării și responsabil al relațiilor bilaterale de securitate pentru China.

Raportul anual vine în timp ce Congresul dezbate proiectul de lege în curs de autorizare a apărării de 700 de miliarde de dolari, pe fondul creșterii tensiunilor dintre cele două țări. China se apropie de finalizarea capacității sale de triade nucleare, care constă din rachete balistice intercontinentale lansate pe uscat sau aer, bombardiere precum H-6N și submarinele, de asemenea lansatoare de rachete. O structură militară de forță cu “implicații grave asupra intereselor Statelor Unite și a securității ordinii ingternaționale”. La începutul acestui an, tabloidul Global Times, susținut de Partidul Comunist, a declarat că Beijingul trebuie să-și extindă numărul de focoase nucleare la 1.000 într-un timp relativ scurt.

Washington și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a extinde un tratat de control al armelor nucleare din epoca Obama între SUA și Rusia (New Start) pentru a include China, însă Beijingul nu și-a manifestat niciun interes în negocieri. Totuși, analistul Andrew Leung susține că temerile Pentagonului nu s-ar justifica – chiar dacă China și-ar dubla programul nuclear, ar fi doar o mică parte din arsenalul SUA, estimat la 6000 de focoase.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
375 afisari

1 COMENTARIU

  1. Debili. Dupa 2 3 astfel de bombe se aprinde atmosfera. Aleluia viata pe O sau CO2.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger