AcasăȘTIRI EXTERNETrezoreria SUA amenință Turcia și Emiratele: Puteți pierde accesul la piața americană

Trezoreria SUA amenință Turcia și Emiratele: Puteți pierde accesul la piața americană

Trezoreria SUA amenință Turcia și Emiratele: Puteți pierde accesul la piața americană / Foto: printscreen

Principalul responsabil cu sancțiunile din cadrul Trezoreriei americane, care se va deplasa săptămâna viitoare în Turcia și în Orientul Mijlociu, va avertiza țările și companiile că ar putea pierde accesul la piața americană dacă fac afaceri cu entități restricționate de SUA, în timp ce Washingtonul abordează încercările Rusiei de a se sustrage sancțiunilor legate de războiul din Ucraina.

 

Brian Nelson, subsecretarul pentru terorism și informații financiare, va călători în Oman, Emiratele Arabe Unite și Turcia în perioada 29 ianuarie – 3 februarie și se va întâlni cu oficiali guvernamentali, precum și cu întreprinderi și instituții financiare pentru a reafirma că Washingtonul va continua să aplice în mod agresiv sancțiunile sale, a declarat un purtător de cuvânt al Trezoreriei.

Afaceri cu „entități sancționate”

„Persoanele și instituțiile care operează în jurisdicții permisive riscă să piardă accesul la piețele americane pentru că fac afaceri cu entități sancționate sau nu reușesc să efectueze un control de diligență”, a declarat purtătorul de cuvânt.

În timp ce se află în regiune, Nelson va discuta despre eforturile Trezoreriei de a combate încercările Rusiei de a se sustrage sancțiunilor și controalelor la export în urma războiului din Ucraina, precum și despre activitățile destabilizatoare ale Iranului în regiune, despre riscurile de finanțare ilicită care subminează creșterea economică și investițiile străine.

Călătoria este cea mai recentă vizită a unui oficial de rang înalt al Trezoreriei în Turcia pentru a discuta despre sancțiuni, după o serie de avertismente de anul trecut, în timp ce Washingtonul sporește presiunea asupra Ankarei pentru a se asigura că restricțiile SUA asupra Rusiei sunt aplicate, scrie Boursorama.

Călătoria lui Nelson coincide cu o perioadă de relații tensionate între SUA și Turcia, cei doi aliați din NATO fiind în dezacord pe o serie de subiecte.

Șeful Trezoreriei va vizita Ankara și Istanbul, principalul centru economic al țării, pe 2 și 3 februarie. El va avertiza întreprinderile și băncile să evite tranzacțiile legate de posibilele transferuri de tehnologie cu dublă utilizare, care ar putea fi folosită în cele din urmă de armata rusă, a declarat purtătorul de cuvânt.

Washingtonul este, de asemenea, preocupat de eludarea sancțiunilor americane împotriva Iranului. Luna trecută, SUA au impus sancțiuni împotriva omului de afaceri turc Sitki Ayan și a rețelei sale de companii, acuzându-l că a facilitat vânzările de petrol și spălarea de bani pentru Corpul Gardienilor Revoluției din Iran.

În timp ce se va afla în Emiratele Arabe Unite, Nelson va constata „slaba respectare a sancțiunilor” în această țară, a mai spus purtătorul de cuvânt. Washingtonul a impus o serie de sancțiuni companiilor cu sediul în EAU pentru nerespectarea sancțiunilor legate de Iran, iar joi a vizat o companie de aviație cu sediul în EAU pentru sprijinul acordat mercenarilor ruși din grupul Wagner care luptă în Ucraina.

author avatar
Tudor Borcea