AcasăȘTIRI EXTERNETreceți în fața lui Tom Cruise! Noua ambiție spațială a Rusiei

Treceți în fața lui Tom Cruise! Noua ambiție spațială a Rusiei

La șaizeci de ani de la Iuri Gagarin, rușii vor din nou să-i învingă pe americani într-o cursă spațială: de data asta, este vorba de realizarea primului “film fictiv” pe orbită. Tom Cruise are de gând să facă același lucru.

Misiunea a fost încredințată actriței Iulia Peresild și regizorului Klim Cipenko. Cei doi  vor decola la bordul unei rachete Soyuz, alături de cosmonautul Anton Ciaplerov, pentru a se cupla cu Stația Spațială Internațională (ISS) în perioada 5-17 octombrie.

În martie anul trecut, Tom Cruise a confirmat că se alătură echipei NASA și a companiei Space X a lui Elon Musk pentru a juca într-o producție  cu un buget de 200 de milioane de dolari, filmată partial pe ISS.

Armă de propagandă

Filmul rusesc, intitulat “Vyzov”(Provocarea), anunțat la patru luni după proiectul de la Hollywood, a devenit o armă de propagandă, condusă chiar de Iulia Peresild.

Actrița, în vârstă de 36 de ani, publică pe rețelele sociale mesaje mobilizatoare: “Hai să devenim eroii țării! Vom câștiga această nouă cursă spațială!”

Printre producători se numără Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale Roscosmos. Un alt nume important este Konstantin Erst, directorul postului de televiziune Pervîi Kanal, cu cea mai mare acoperire națională și apropiat de președintele rus Vladimir Putin.

Potrivit lui Rogozin, Tom Cruise și regizorul Doug Liman “s-au apropiat de Roscosmos” la începutul anului 2020 pentru a-și realiza filmul, dar „forțele politice” pe care nu le identifică i-au presat să renunțe la colaborarea cu agenția spațială rusă.

Intriga lungmetrajului rus nu a fost încă dezvăluită, dar presa evocă misiunea unei femei medic, trimisă urgent la ISS pentru a salva un astronaut.

Bugetul este, de asemenea, un secret atent păzit. Singurul punct de referință: NASA plătea câteva zeci de milioane de dolari pentru un loc la bordul rachetei Soyuz.

Născută în familia unui pictor de icoane, Iulia Peresild a fost selectată dintre 3000 de candidați și a fost supusă unei sesiuni de antrenamente riguroase la „Orașul Stelelor”, celebrul centru de instruire a cosmonauților de lângă Moscova.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
375 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger