Cotidianul german Die Welt susţine că a studiat un document de 17 pagini care ar fi fost tratatul de pace întocmit în luna aprilie 2022, adică la 2 luni distanţă de la izbucnirea războiului din Ucraina.
Sursa amintită susţine că Kievul şi Moscova s-au pus în mare parte de acord asupra condiţiilor încetării războiului.
Ce prevedea tratatul de pace
Die Welt prezintă condiţiile propuse de către Moscova Kievului prin acest acord de pace, şi anume ca Ucraina să adopte o neutralitate permanentă, să renunţe la orice alianţă militară, inclusiv la aderarea la NATO, să se demilitarizeze parţial, să-şi reducă Forţele Terestre de la un milion la 85 000 de militari şi să accepte o menţinere a trupelor ruse în Crimeea, anexată în 2014.
Ucraina a acceptat ”să nu primească, producă sau achizţioneze” niciodată armament nuclear, să nu permită ca armament şi trupe străine să intre în ţară şi să nu acorde acces la infrastructura sa militară, inclusiv pe aerodromuri şi în porturi, niciunei ţări.
Rusia se angaja, în schimb, să nu atace Ucraina din nou. Pentru a oferi asigurări Kievuului, Moscova a fost de acord ca cei cinci membri permamenţi ai Consiliului de Securitate al ONU – Statele Unite, Regatul Unit, Franţa, China şi Rusia – să ofere Ucrainei garanţii complete de securitate, conform stiripesurse.ro.
Tratatul urma să fie ratificat de fiecare stat semnatar, în conformitate cu dreptul internaţional. Garanţiile de securitate avute în vedere în primăvara lui 2022 ar fi necesitat aprobarea Statelor Unite, Chinei, Regatului Unit şi Franţei într-o a doua fază.
Rusia voia să includă Belarusul, iar Ucraina voia să includă Turcia.
Unde nu s-au mai înţeles
Potrivit unui comunicat de la Istanbul, Kievul ar fi acceptat excluderea unor părţi ale oblasturilor Doneţk şi Lugansk, pe care Rusia le ocupase înaintea invaziei.
Însă, delegaţia rusă a insistat ca frontierele să fie stabilite personal de către Putin şi Zelenski şi marcate pe hartă. Delegaţia ucraineană a respins această opţiune.
Moscova a respins cererea Kievului ca statele garante să stabilească o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei în eventualitatea unui atac.
Moscova a cerut ca Kievul să păstreze 103 de avioane de vânătoare şi 35 de elicoptere, în timp ce Ucraina insista să păstreze 160 de avioane şi 144 de elicoptere.
Ruşii voiau ca ucrainenii să deţină două nave de război, însă ucrainenii voiau opt. În urma summitului promiţător de la Istanbul, Moscova a prezentat cereri pe care Kievul nu le-a acceptat.
Cotidianul german scrie că, după peste doi ani de război la scară mare, acest proeict încă mai pare, retrospectiv, favorabil.