AcasăȘTIRI EXTERNETransnistria mută Bruxelles-ul la Chișinău. UE promite sprijin militar Republicii Moldova

Transnistria mută Bruxelles-ul la Chișinău. UE promite sprijin militar Republicii Moldova

Transnistria mută Bruxelles-ul la Chișinău. UE promite sprijin militar Republicii Moldova

Președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, a declarat că Uniunea Europeană vrea să ofere Republicii Moldova mai mult sprijin militar.

În cadrul unei întâlniri cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, Charles Michel a declarat că blocul comunitar va susține în continuare Republica Moldova din punct de vedere politic și economic.

„Este important să prevenim escaladări”

Oficialul european a spus că a discutat despre cum Bruxellesul ar putea oferi Chișinăului mai mult sprijin militar pentru consolidarea capacităților militare ale țării, fără a intra însă în detalii cu privire la acest subiect, informează Radio Chișinău.

„Referitor la sprijinul militar pentru Republica Moldova, au fost luate decizii. De exemplu, intenționăm să susținem logistica de apărare cibernetică. Astăzi am discutat cum putem să oferim mai mult sprijin militar, mai multe activități de consolidarea a capacităților militare ale Republicii Moldova. Pentru noi este important să prevenim escaladări”, a spus Michel.

În egală măsură,  Charles Michel a spus că în următoarele două luni, UE va transmite un semnal clar referitor la cererea de aderare depusă de Republica Moldova.

De partea sa, Maia Sandu a afirmat că mizează pe deschiderea pieței europene și eliminarea tarifelor pentru produsele moldovenești. De asemenea, a spus că Republica Moldova are nevoie de permise pentru traversarea teritoriului UE pentru transportatorii de mărfuri, care nu mai pot folosi rutele din est.

Spectrul amenințării din Transnistria

Autoritățile de la Chișinău contează și pe sprijinul european pentru aderarea Republicii Moldova la zona unică de plăți în euro și acceptarea operatorilor moldoveni mobili în rețeaua europeană de roaming.

Maia Sandu a spus că incidentele care s-au petrecut în regiunea Transnistria acum câteva zile sunt îngrijorătoare, pe care însă autoritățile constituționale de la Chișinău vor să le descurajeze. Maia Sandu a declarat că nu există riscuri iminente în acest moment pentru Republica Moldova.

author avatar
Tudor Borcea