AcasăȘTIRI EXTERNETransnistria îşi cere oficial independenţa, după ce Republica Moldova încearcă aderarea la...

Transnistria îşi cere oficial independenţa, după ce Republica Moldova încearcă aderarea la UE

tiraspol transnistriaTransnistria îşi cere oficial independenţa, după ce Republica Moldova încearcă aderarea la UE

Separatiştii din Transnistria îşi doresc şi ei independenţa, pe care acum o cer în mod oficial. I-a supărat demararea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la UE.

De asemenea, face apel la Naţiunile Unite, la OSCE, la mediatori şi observatori în procesul de negociere, la comunitatea internaţională în ansamblu „cu cererea de a recunoaşte Transnistria care există de mai bine de 30 de ani”.

Tiraspolul vrea o „rezolvare definitivă”

Conducerea republicii separatiste Transnistria a anunțat vineri printr-un comunicat că nu e de acord cu cererea Republicii Moldova de aderare la UE. Conducerea nerecunoscutei republici cere Chișinăului să recunoască statul transnistrean.

Iată comunicatul așa-zisului minister de externe de la Tiraspol:

Considerăm depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană ca o decizie geopolitică care duce la schimbarea granițelor internaționale și a sferelor de influență în spațiul regional și la schimbarea radicală a circumstanțelor reglementării definitive a Relaţiile moldo-pridnestroviene.

Tratăm cu înțelegere decizia conducerii republicii vecine.

Între timp, depunerea de către Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între Pridnestrovie și Moldova, fără a ține cont de opinia și în afara cadrului consultărilor cu partea pridnestrovienă, în timp ce ignorarea completă a discuției acestei probleme în formatele de negociere existente, inclusiv platforma internațională a „Conferinței Permanente…”, pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă.

Decizia autorităților moldovenești înseamnă disponibilitatea de a transfera suveranitatea Republicii Moldova către organele supranaționale de la Bruxelles și trecerea la dezvoltarea militaro-politică și economică finală a teritoriului Republicii Moldova de către Occident.

Cererea de aderare la UE indică refuzul Moldovei de a dialoga cu Pridnestrovie asupra parametrilor coexistenței comune, fapt confirmat de starea actuală de criză a procesului de negocieri, paralizia formatului „5+2”, respingerea întâlnirilor la nivel înalt, neîndeplinirea obligațiilor din pachetul „Berlin Plus”, întărirea măsurilor restrictive de blocaj împotriva Transnistriei.

Considerăm necesar să subliniem că poporul Transnistriei și-a determinat soarta în mod civilizat și democratic la 2 septembrie 1990, a oprit agresiunea militară a Moldovei în anii 1991-1992, și-a apărat libertatea și independența, a confirmat inviolabilitatea cursului către internațional. recunoașterea suveranității și independenței Republicii Moldova Pridnestrovie la referendum național din 17 septembrie 2006.

În noile circumstanțe actuale, inclusiv cele create de acțiunile conducerii moldovenești, solicităm părții moldovenești să inițieze un dialog cu Pridnestrovie în scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător.

În același timp, facem apel la Națiunile Unite, la OSCE, la mediatori și observatori în procesul de negociere, la comunitatea internațională în ansamblu cu cererea de a recunoaște realitatea care există de mai bine de treizeci de ani sub forma Transnistriei.

Republica Moldova, să asigure respectarea dreptului poporului pridnestrovian la autodeterminare și să stabilească relații diplomatice cu Pridnestrovie”.

author avatar
Andrei Ștefan
491 afisari

4 COMENTARII

  1. Cere si moldova cu activista lor drumul inchis in care suntem noi de treizecideani!! O sa le dea si lor placuta suedeza.

  2. Cât de proasta sa fii sa ceri intrarea în UE când ai armata a 14-a în tara? Care parlament, al cărei tari din UE ar ratifica acordul de aderare al Moldovei cu Transnistria în ea și armata a 14-a in Transnistria? Ia zi madame, a fost inițiativa ta sau ai primit ordin de la Soros și Oculta, care te-a adus la ptere, sa regionalizezi conflictul? băgând Moldova și atrăgând Ro în gheara ursului rusesc. US a spus clar ca nu trimite soldati iar NATO refuza să-și extindă spațiul asupra teritoriului Ucrainei și cu atât mai puțin asupra Moldovei. Asa ca dobitoaco, soluția sa ieși cu fata curata din rahatul în care ai intrat, este sa recunoști independenta Transnistriei. Altfel ne pui și pe noi în pericol iar tu o iei după dobitocul de Zelenski. P. S. Televiziunile securiste complet năucit de întorsătură situației tac ca rahatii in iarba și bat câmpii cu situații expirate.

  3. Se pare ca „opera” d-nei Sandu este rezultatul vizitei jegoasei spagagioaice Futsula von Pizder la Chișinău, care mai întâi a trecut și pe la București. Devine din ce în ce mai clar ca oculta europeana vrea împingerea României în conflict. În fapt Moldova este mijlocul, țintă fiind în fapt România. Iată la ce jocuri se pretează suava Maia Sandu. Hai SIKTIR jegurilor. Sa vedem ce face Ciolanis care a stabilit printr-o minune ca pandemia a dispărut. Oare întâmplător? De-aia tac televiziunile securiști de în chestiunea asta extrem de grava pentru România?

  4. Potrivit g4media Ursula nu a mai ajuns la Chișinău unde ar fi mers numai Josep Borrell și comisarul pentru Extindere și Vecinătate. E clar ca nici o tara nu ar accepta în UE Moldova împreună cu Transnistria și armata a 14-a. Se urmărește cu totul altceva. Daca mai pui la socoteala venirea intempestiv a Camalei Harris la București, pe fondul declarării independentei Transnistriei, atunci una din doua, ori se urmărește separarea pașnică a Transnistriei de Moldova ori împingerea Ro, ca tara NATO in conflict și regionalizarea acestuia. Fraților ochii cât ceapa ca beleaua e pe tara noastră cât capra.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger