AcasăȘTIRI EXTERNE100 de ani de glorie mistuiți de flăcări. Artiștii au rămas fără...

100 de ani de glorie mistuiți de flăcări. Artiștii au rămas fără „casă”

Un incendiu catastrofal a avut loc, vineri, 25 septembrie, la Chișinău, Republica Moldova, unde Filarmonica a fost aproape în totalitate mistuită de flăcări.

Clădirea era într-o perioadă de renovare a fațadei când s-a întâmplat nenorocirea.

Din primele estimări ale autorităților, clădirea, care a fost construită în anul 1912, ar trebui acum demolată în totalitate.

Zeci de pompieri s-au luptat cu flăcările pentru localizarea și stingerea incendiului.

Tavanul clădirii s-a prăbuşit şi a distrus sala principală de concerte, scena, scaunele și chiar candelabrul. De asemenea, a ars sala mică a Filarmonicii.

Directorul artistic al instituţiei, compozitorul Marian Stârcea, a declarat că flăcările au distrus cele mai bune instrumente, pianele de concert, precum şi biblioteca simfonică, un prejudiciu irecuperabil patrimoniului naţional.

„Sălile nu mai există, au rămas doar pereţii şi nu se ştie ce va fi, poate chiar o să fie necesar , să fie dărâmate. Instrumentele sunt distruse, cel mai bun pian, ce a rămas de acolo, partituri de plastic nu mai există. Rămăşiţele le depozităm într-o cameră, dar nu cred că pot fi folosite”, a spus Marian Stârcea.

INCENDIU la Filarmonica Națională: 8 autospeciale luptă cu focul. Tavanul sălii principale s-a prăbușit // UPDATE | Moldova 24

Incendiul a izbucnit de la o defecțiune electrică

Specialiştii cred că, cel mai probabil, incendiul ar fi izbucnit din cauza unei defecţiuni sau a unui scurtcircuit în reţeaua electrică. Autorităţile iau în calcul inclusiv demolarea clădirii Filarmonicii. Decizia va fi luată după expertiza tehnică.

În cazul deciziei de demolare completă, aceasta va fi efectuată până la iarnă. Autorităţile au anunţat că va fi deschis un cont pentru donaţii la reconstrucţia Filarmonicii Naţionale “Serghei Lunchevici”.

Potrivit unui comunicat al IGSU, „responsabili din cadrul Filarmonicii vor evalua în următoarele zile, care sunt bunurile ce trebuie evacuate din construcția afectată. Totodată Ministerul Economiei va obține autorizația privind starea edificiului pentru a lua o decizie în funcție de recomandările experților.

Pe parcursul următoarelor zile partiturile din cadrul bibliotecii care se afla în incinta Filarmonicei urmează a fi evacuate, iar la fața locului situația va fi monitorizată și gestionată de reprezentanții IGSU”.

Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării a catalogat incendiul produs la Filarmonica de la Chișinău, drept „o tragedie națională”.

„Împreună vom reuși să avem în câțiva ani o nouă sală de concerte cu utilaj scenic și lumini performante, cu o acustică mult mai bună și cu instrumente la care măiestria artiștilor Filarmonicii va bucura din nou pe toți iubitorii muzicii“, a declarat Igor Șarov.

România oferă ajutor fraților de la Chișinău

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii din România a afirmat că va căuta soluții concrete pentru a oferi ajutor Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” de la Chișinău.

„Clădirea simbol pentru Chișinău a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” şi-a închis pentru o perioadă nedeterminată activitatea cu publicul, după 8 decenii de când este în slujba culturii.

Incendiul de ieri s-a extins pe o suprafață de aproximativ 3500 mp. Sunt alături de toți artiștii care au rămas acum fără „casă”, dar și de spectatorii care așteptau redeschiderea ei – filarmonica se afla în reconstrucție deoarece se pregătea celebrarea a 80 de ani de la înființare, în această toamnă.

Împreună cu Premierul Ludovic Orban, vom căuta soluții concrete pentru a oferi ajutor! Încercările grele sunt momentele care ne fac mai puternici! Suntem solidari cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii de la București.

 

author avatar
Eli Dan Davidescu
278 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger