AcasăȘTIRI EXTERNETragedia uriașă de la NASA. Un segment al navetei Challenger, descoperit în...

Tragedia uriașă de la NASA. Un segment al navetei Challenger, descoperit în Triunghiul Bermudelor. Șapte astronauți au pierit – FOTO&VIDEO

Tragedia uriașă de la NASA. Un segment al navetei Challenger, descoperit în Triunghiul Bermudelor. Șapte astronauți au pierit – FOTO&VIDEO

Scafandrii care căutau rămășițele unui avion dispărut în Triunghiul Bermudelor au descoperit în schimb cu totul altceva: o parte din naveta spațială Challenger.

În 1986, naveta Challenger a NASA a explodat la câteva zeci de secunde după decolare în Florida, SUA, provocând moartea celor șapte membri ai echipajului, printre care și a profesoarei Christa McAuliffe.

NASA confirmă autenticitatea piesei

Segmentul găsit, conservat în mod remarcabil pe fundul Atlanticului, este una dintre cele mai mari piese recuperate după tragedia spațială, a confirmat NASA.

În imaginile descoperii, făcute în primăvară, doi scafandri înconjurați de pești dezvăluie de sub nisip plăcile emblematice ale scutului termic al navetei. Aceste mici pătrate negre acopereau întreaga parte inferioară a navei spațiale pentru a o ajuta să reziste la căldura infernală de la revenirea în atmosferă.

Unul dintre cei doi scafandri, biologul marin Mike Barnette, a declarat că a trăit un „rollercoaster emoțional” în momentul în care și-a dat seama ce atingea. „Sunt obișnuit să fac scufundări în jurul unor epave vechi de zeci, chiar sute de ani, dar nu în jurul unei bucăți din programul spațial!”.

După scufundare, el a arătat imaginile unui prieten astronaut, care i-a confirmat descoperirea. Apoi, câteva luni mai târziu, NASA a confirmat că era vorba într-adevăr de naveta Challenger, informează France 24. Partea vizibilă a segmentului navetei are aproximativ 4,5 pe 4,5 metri. Însă piesa se află îngropată sub nisip, astfel că nu se cunoaște încă dimensiunea sa totală.

Un lucru este cert, „este unul dintre cele mai mari segmente descoperite vreodată”, a declarat Mike Ciannilli, angajat al NASA de peste 25 de ani, în special în cadrul programului navetei spațiale. Au fost construite în total șase navete, inclusiv una care nu a fost trimisă niciodată în spațiu.

Aceasta este, fără îndoială, partea inferioară a navetei Challenger, a declarat Ciannilli, dar este dificil de știut exact ce parte a navei.

Potrivit acestuia, analiza acestei piese nu va aduce nimic nou în ancheta accidentului în sine. Cauzele tragediei au fost deja bine stabilite dar observarea modului în care materialele au îmbătrânit ar putea fi în continuare interesantă.

Locația este secretizată

Dar, mai presus de toate, a subliniat el, memoria navetei Challenger ar trebui să ajute la readucerea „lecțiilor învățate din această misiune”.

După accidentul din 28 ianuarie 1986, au fost efectuate operațiuni de amploare pentru a recupera bucăți din nava spațială. Zece ani mai târziu, două noi bucăți au apărut pe o plajă după o furtună. Au fost ultimele care au fost găsite.

Doar o singură piesă este expusă într-un memorial deschis publicului la Centrul Spațial Kennedy din Florida, iar celelalte sunt păstrate în apropiere.

În primăvară, cei doi scafandri căutau de fapt un avion din Al Doilea Război Mondial pentru un documentar despre disparițiile din Triunghiul Bermudelor. Primul episod, care va fi difuzat pe History Channel pe 22 noiembrie, va prezenta și descoperirea făcută de ei.

Locația exactă a descoperirii nu a fost dezvăluită pentru a nu atrage curioși, Potrivit lui Barnette ar fi fost „foarte ușor” pentru NASA să extragă piesa din apă, dar o astfel de acțiune ar putea, de asemenea, „redeschide răni”. „Orice am face, obiectivul nostru principal este de a ne asigura că onorăm memoria echipajului navetei și a familiilor acestora”.

author avatar
Tudor Borcea