AcasăȘTIRI EXTERNETraficul de droguri, migrația, comerțul. Mizele primei vizite oficiale a lui Joe...

Traficul de droguri, migrația, comerțul. Mizele primei vizite oficiale a lui Joe Biden în Mexic – VIDEO

Traficul de droguri, migrația, comerțul. Mizele primei vizite oficiale a lui Joe Biden în Mexic - VIDEO / Foto: Twitter

Președintele SUA, Joe Biden, și-a început, duminică, prima sa vizită oficială în Mexic, sub semnul luptei împotriva drogurilor și al afluxului record de migranți la frontiera dintre cele două țări.

Joe Biden va începe luni, în Mexic, discuții pe tema imigrației, a traficului de droguri și a comerțului cu omologul său Andrés Manuel Lopez Obrador, dar președintele american, care se declară un mare promotor al democrației în lume, va avea în minte și evenimentele din Brazilia.

Migrația, subiect periculos pentru Biden

Biden este în capitala mexicană pentru a participa la summitul liderilor nord-americani, care reunește SUA, Mexic și Canada. Prima zi a democratului la Ciudad de Mexico va fi dedicată relației bilaterale cu șeful statului mexican.

Acesta din urmă – care i-a aplicat anul trecut o palmă diplomatică lui Joe Biden, evitând un summit pe Biden îl organiza la Los Angeles cu liderii din America Latină – îl va primi în cadrul unei ceremonii urmate de o întâlnire bilaterală.

Președintele american, care a vizitat duminică granița dintre SUA și Mexic, știe că va trebui să se bazeze pe autoritățile mexicane în această chestiune, periculoasă pentru el din punct de vedere politic – migrația, notează Euronews.

Biden spune că vrea să repare cu „umanitate” un sistem de imigrație „stricat”, dar administrația sa a anunțat în special un proiect de limitare a dreptului de azil care a stârnit proteste în rândul asociațiilor pentru drepturile omului. „Problemele noastre la graniță nu au apărut peste noapte”, a scris Joe Biden pe Twitter după sosirea sa. „Și nu vor fi rezolvate peste noapte. Dar putem să ne unim pentru a repara acest sistem stricat”, a adăugat el.

Sosirile de migranți la frontiera sudică a SUA au atins niveluri record la sfârșitul anului trecut. Washingtonul se așteaptă ca fenomenul să crească și mai mult atunci când se va încheia o măsură de restricție sanitară decisă de Donald Trump și aflată în prezent în centrul unei bătălii judiciare.

Fentanil, la masa verde

Joe Biden vrea să discute cu Obrador și despre traficul de droguri și în special despre fentanil. Acest drog sintetic extrem de puternic este responsabil pentru marea majoritate a supradozelor din Statele Unite.

Administrația Biden a salutat deja arestarea, săptămâna trecută, în Mexic, a unui „traficant-cheie de fentanil”, Ovidio Guzman, fiul celebrului narcotraficant „El Chapo” Guzman, care execută o condamnare pe viață în SUA. Președinților american și mexican li se va alătura în cursul serii premierul canadian Justin Trudeau.

Cei „tres amigos” sau „trei prieteni”, porecla dată acestui format diplomatic care reunește liderii celor trei țări nord-americane, legate de un acord de liber schimb, se vor întâlni din nou marți. După o pauză de cinci ani, Joe Biden reînviase summitul tripartit, găzduindu-i pe omologii săi în noiembrie 2021 la Casa Albă.

Pe de altă parte, planurile mari ale lui Joe Biden de a stimula producția de mașini electrice americane îi îngrijorează pe vecinii săi.

Violențele din Brazilia

Dar, deși subiectul nu se află oficial pe ordinea de zi, pare clar că tulburările din Brazilia, unde clădirile guvernamentale cheie  au fost devastate de susținătorii fostului președinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro, vor fi în atenția celor trei lideri. Și în special în cea a lui Joe Biden. Președintele american a promis că va conduce marea luptă globală dintre democrații și autocrații.

El a condamnat deja aceste violențe „scandaloase”, care survin la aproape doi ani, la o zi după un alt atac: cel de la Capitoliul din Washington, comis de susținătorii unui alt președinte învins, Donald Trump.

author avatar
Tudor Borcea
133 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger