AcasăȘTIRI EXTERNEToyota prezintă a cincea generație a modelului Prius / Controverse pe tema...

Toyota prezintă a cincea generație a modelului Prius / Controverse pe tema mașinilor hibride – VIDEO

Toyota prezintă a cincea generație a modelului Prius / Controverse pe tema mașinilor hibride - VIDEO / Foto: printscreen

Gigantul auto japonez Toyota a prezentat miercuri cea de-a cincea generație a modelului său emblematic Prius, care a fost pionier pe piața vehiculelor hibride în urmă cu 25 de ani, dar ale cărui performanțe de mediu sunt din ce în ce mai controversate.

„Având în vedere interesul actual pentru vehiculele electrice, nu trece o zi în care să nu fim întrebați: Cât timp mai aveți de gând să produceți hibrizi?”, a declarat Simon Humphries, șeful global al departamentului de design al Toyota, aproape în atitudine defensivă, în cadrul unei prezentări la Tokyo.

Hibrizii, alternativă la vehiculele electrice

De asemenea, Toyota tocmai a intrat pe piața în creștere a vehiculelor electrice, urmărind să vândă 3,5 milioane de unități pe an la nivel mondial până în 2030. În același timp, însă, producătorul auto numărul unu la nivel mondial continuă să se bazeze foarte mult pe vehiculele hibride, care combină tehnologiile termice și electrice.

„Vehiculele electrice reprezintă o soluție importantă, dar nu sunt întotdeauna cea mai bună opțiune pentru toată lumea. Într-o lume pluralistă, avem nevoie de o diversitate de opțiuni”, a adăugat Humphries, amintind de mantra lui Akio Toyoda, directorul general al Toyota, scrie Boursorama.

Prius, care s-a vândut în peste cinci milioane de unități de la lansarea primului model în 1997, „este o mașină ecologică pentru toată lumea (…). Trebuie să avem soluții ecologice la îndemâna cât mai multor oameni”, a insistat el.

În 25 de ani, Toyota a vândut peste 20 de milioane de vehicule hibride în întreaga lume (toate modelele la un loc), permițând „reducerea emisiilor de CO2 cu aproximativ 162 de milioane de tone”, a adăugat el.

Noul Prius are un design sportiv și pretinde o autonomie electrică cu aproximativ 50% mai mare decât cea a generației anterioare. Acesta va fi lansat la nivel mondial în această iarnă, iar în primăvara anului 2023, într-o versiune hibridă plug-in.

Eficiență „eco” controversată

Cu toate acestea, eficiența ecologică a hibrizilor este din ce în ce mai controversată, nu în ultimul rând pentru că variază foarte mult în funcție de utilizarea reală a acestor vehicule.

La sfârșitul lunii octombrie, Parlamentul European a aprobat un text care interzice vânzarea de vehicule termice noi în Europa începând din 2035, inclusiv a celor hibride.

„Deși hibrizii au emisii mai mici decât vehiculele cu motoare cu combustie tradiționale, doar vehiculele electrice și cele cu hidrogen au potențialul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la un nivel compatibil cu Acordul de la Paris”, care prevede limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelul din era preindustrială, a susținut miercuri ONG-ul Greenpeace.

author avatar
Tudor Borcea
387 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger