Propunerea Washingtonului privind o încetare a focului în Ucraina, pentru 30 de zile, a generat reacții la nivel european, inclusiv la Moscova. O sursă rusă a declarat pentru Reuters că, în absenţa unor garanţii şi a stabilirii mai detaliate a termenilor acordului, va fi dificil ca liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să accepte ideea unei încetări a focului.
Moscova a reacţionat miercuri cu prudenţă la propunerea Washingtonului privind o încetare a focului în Ucraina pentru 30 de zile, idee susţinută de Kiev, afirmând că orice acord pentru încheierea războiului va trebuie să ţină cont de avansul forţelor ruse pe front şi de temerile Rusiei, transmite Reuters, conform stiripesurse.ro.
Se știe deja că, după preluarea prerogativelor mandatului prezidențial, în 20 ianuarie, liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a luat măsuri rapide pentru deblocarea relaţiilor cu Moscova şi a suspendat furnizarea de asistenţă în domeniul intelligence pentru Ucraina, argumentând că trebuie conveniţi termenii încheierii războiului.
Washingtonul a acceptat, marţi, reluarea asistenţei militare pentru Kiev
Washingtonul a acceptat, marţi, reluarea asistenţei militare pentru Kiev după ce ucrainenii au declarat că sunt pregătiţi să sprijine o propunere de încetare a focului.
O sursă rusă a declarat pentru Reuters că, în absenţa unor garanţii şi a stabilirii mai detaliate a termenilor acordului, va fi dificil ca preşedintele rus Vladimir Putin să accepte ideea unei încetări a focului. Potrivit sursei respective, în absenţa unor garanţii poziţia
Moscovei ar putea să slăbească rapid, iar atunci Rusia ar fi considerată de către Occident vinovată pentru continuarea războiului, notează site-ul citat.
Ce s-a mai aflat pe surse
Totodată, o altă sursă rusă a spus că, din perspectiva Rusiei, propunerea de încetare a focului pare a fi o capcană pentru că Putin cu greu va fi de acord cu suspendarea ostilităţilor fără a avea unele garanţii sau promisiuni concrete.
Nu în ultimul rând, o a treia sursă a afirmat că imaginea de ansamblu arată că SUA au convenit să reia asistenţa militară şi de intelligence, iar această decizie au „cosmetizat-o” cu o propunere de încetare a focului.
De ce Zelenski a acceptat armistițiul parțial cu Rusia
„Atât timp cât ucrainenii refuzau să accepte o încetare a focului, Kremlinul îi putea prezenta drept obstacolul în calea tipului de acord rapid pe care Donald Trump pare dornic să îl încheie.
Kievul a lansat anterior ideea unei încetări limitate a focului, care să se extindă doar la atacurile cu drone asupra infrastructurii și operațiunilor critice din Marea Neagră, relatează UnHerd. Dar a fost o capcană prea transparentă pentru Vladimir Putin, în speranța de a-l face să pară partea intransigentă dacă o refuză.
După întâlnirea de la Jeddah cu interlocutorii americani, dintr-o dată, ucrainenii au semnat o încetare completă a focului, menită să ofere nu doar un răgaz ambelor părți, ci și o pauză pentru negocieri sau, cel puțin, negocieri privind negocierile.” – Citiți mai multe AICI.
Citiți și: America se întoarce împotriva lui Trump
Fisuri în „unitatea” europeană pentru Ucraina
Pe de altă parte, decizia administrației Trump de a organiza primele discuții directe cu Rusia în februarie a lăsat Ucraina și susținătorii săi europeni să se întrebe cât timp vor fi lăsați pe margine.
„Bruxelles-ul, în special, încearcă să prezinte un front unitar pentru a-și promova interesele în viitorul Ucrainei. Însă o avalanșă de declarații și reuniuni la nivel înalt din ultimele săptămâni arată că UE ar putea fi mai puțin „unificată” pe această temă.
Summitul neconcludent de la Londra de săptămâna trecută, care a avut loc după recenta dispută Trump-Zelenski de la Casa Albă, a fost urmat de o reuniune de urgență la Bruxelles.
Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat în mod sumbru cu privire la amenințarea rusă nu numai la adresa Ucrainei, ci și la adresa Franței și a Europei.” Citiți mai multe AICI.
Citiți și: Cum va supraviețui Ucraina?
Una e pacea, alta armistițiul. Rușii s-au fript o dată, a doua oară nu. Și de ce ar accepta un armistițiu mujicii când ciolovecii iau bătaie pe toate fronturile iar occidentul nu prea mai are cu ce să-i susțină. Industrie nu mai au, materii prime nici atât, cu tehnologia sunt în urmă rău de tot.
Au bombardat Moscova inainte de a propune Rusiei incetarea temporara-30 de zile, a focului.
Te scuip intre ochi si apoi iti propun serios: Hai sa facem pace.
Ce fel de golaneala este asta?
Nu pacea o refuza Putin ci armistitiul ala pervers