AcasăȘTIRI EXTERNETortură în civilizata Elveție

Tortură în civilizata Elveție

Deschise acum doi ani, Centrele Federale pentru solicitanții de azil sunt acum ținta unor acuzații de maltratare și tortură într-un raport al ONG-urilor.

Amnesty International Switzerland acuză comportamentul desebit de brutal al paznicilor firmelor de securitate private, angajate de conducerea acestor centre.

Bătaie, leșin, hipotermie

Raportul descrie abuzurile care au avut loc între ianuarie 2020 și aprilie 2021 în centrele din Basel, Chevrilles, Boudry, Altstätten și Vallorbe.

Organizația, citată de Le Matin, precizează că a realizat interviuri cu 32 de persoane –  paisprezece victime și optsprezece agenți de securitate.

Aceste abuzuri se referă la „bătăi, utilizarea constrângerii fizice până la sufocare și provocarea unei crize epileptice, leșin și dificultăți de respirație în urma inhalării sprayului cu piper” sau chiar “închiderea unor persoane în stare de hipotermie” într-un “recipient metalic”.

Containerul, “cameră de reflecție”

Amnesty își exprimă îngrijorarea cu privire la formarea unui „grup de reflecție” de către agenții de pază. Denumirea ascunde,de fapt, o metodă sinistră: au fost aduse containere metalice, în afara sediilor centrelor, folosite drept celule de detenție improvizate.

“Aceste practici se înscrie în definiția torturii sau altor rele tratamente și, prin urmare, ar putea încălca obligațiile Elveției în temeiul dreptului internațional”, se arată în raport.

Acuzațiile, respinse „formal”

Secretariatul de stat pentru migrație(SEM) a declarat că „respinge formal”acuzațiile potrivit cărora drepturile omului sunt încălcate în mod sistematic în centrele federale, inclusiv tortura.

Cu toate acestea, SEM a anunțat deschiderea unei anchete. Fostul judecător federal Niklaus Oberholzer a fost mandatat de secretarul de stat Mario Gattiker să facă lumină asupra „mai multor incidente pentru care s-au exprimat acuzații privind măsuri coercitive nejustificate și comportament incorect”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor