AcasăȘTIRI EXTERNETorpilele Rusiei sparg gheața Arcticii. Ce spune Putin despre noua armă strategică

Torpilele Rusiei sparg gheața Arcticii. Ce spune Putin despre noua armă strategică

Torpilele Rusiei sparg gheața Arcticii. Ce spune Putin despre noua armă strategică / Foto: The Barents Observer

La cinci luni după ce a intrat în serviciul marinei militare, cel mai nou submarin strategic al Rusiei, „Cneazul Oleg”, a lansat torpile prin gheața arctică și a participat la exerciții în Marea Barents.

Noul submarin strategic din clasa Borei a participat la o serie de exerciții menite să pregătească nava și echipajul pentru operațiunile din Arctica.

Război sub gheața Arcticii

Potrivit Flotei Nordului, săptămâna trecută, „Cneazul Oleg” s-a angajat în tiruri cu torpile într-un poligon închis în Marea Barents. Antrenamentul a avut ca scop pregătirea echipajului pentru deschiderea de găuri în gheața arctică pentru imersiunea navei.

O parte din tragerile cu torpile au fost efectuate în echipă cu un submarin al Flotei Nordului. De asemenea, „Cneazul Oleg” s-a antrenat în contracararea submarinelor inamice sub gheața mării.

Flota de Nord are o experiență îndelungată în ceea ce privesc operațiunile sub gheață. În martie 2021, trei submarine cu propulsie nucleară au ieșit la suprafață de sub gheață în interiorul unei zone cu o rază de 300 de metri în apropiere de Franz Josef Land. Operațiunea a făcut parte din exercițiul Umka-21, unul dintre cele mai complexe exerciții militare rusești desfășurate vreodată în zona arctică extremă.

„Cneazul Oleg” este cel mai nou submarin strategic al Rusiei. La 21 decembrie 2021, acesta a fost predat oficial de șantierul Sevmaș marinei militare ruse.

Putin: „Noile submarine au o forță de lovire formidabilă”

Atât președintele Vladimir Putin, cât și ministrul apărării, Serghei Șoigu, au participat la ceremonia de la Severodvinsk prin legătură video de la Colegiul Ministerului Apărării de la Moscova.

Ceremonia a inclus și punerea în funcțiune a submarinului multifuncțional Yasen Novosibirsk. „Noile submarine au o forță de lovire formidabilă”, a declarat Putin în discursul său de felicitare adresat șantierului naval și marinei, informează The Barents Observer.

„Cneazul Oleg” este cel de-al cincilea submarin din clasa Borei, aflat în prezent în serviciu. Alte cinci se află încă în diferite stadii de construcție la șantierul Sevmaș. Când toate vor fi livrate, clasa Borei va reprezenta coloana vertebrală a disuasiunii nucleare a marinei rusești.

Fiecare submarin poate transporta 16 rachete Bulava, despre care se spune că au o rază de acțiune operațională de peste 8.000 de kilometri. Fiecare rachetă poate transporta șase focoase nucleare.

În timpul testelor de lansare din această toamnă, „Cneazul Oleg” a testat o rachetă Bulava din Marea Albă spre o țintă din peninsula rusă Kamceatka, în Orientul Îndepărtat.

După antrenamentele din Marea Barents, submarinul ar trebui să navigheze pe sub gheața arctică până în extremul orient rusesc, unde va face parte din Flota rusă din Pacific.

author avatar
Tudor Borcea