AcasăȘTIRI EXTERNETornadele care au schimbat America. Joe Biden declară stare de dezastru major...

Tornadele care au schimbat America. Joe Biden declară stare de dezastru major (FOTO/VIDEO)

Tornadele care au schimbat America. Joe Biden declară stare de dezastru major (FOTO/VIDEO)

Președintele american Joe Biden a declarat duminică, 12 noiembrie, stare de dezastru federal major în Kentucky, după ce un roi de tornade devastatoare a lovit statul vineri, deschizând calea pentru ajutor federal suplimentar, a declarat Casa Albă într-un comunicat.

Ajutorul federal va fi acordat persoanelor afectate din comitatele Caldwell, Fulton, Graves, Hopkins, Marshall, Muhlenberg, Taylor și Warren, se arată în comunicat.

Totul s-a prefăcut în ruine

Ajutorul va include subvenții pentru locuințe temporare și reparații la locuințe, împrumuturi pentru a acoperi pierderile de proprietate neasigurate și alte programe pentru a ajuta persoanele fizice și proprietarii de afaceri să se recupereze după efectele dezastrului.

Guvernatorul din Kentucky, Andy Beshear, a cerut oficial declararea stării de dezastru după ce tornadele au pus la pământ orăşelul Mayfield şi au distrus o fabrică de lumânări.

Guvernatorul a spus că tornadele au fost cele mai distructive din istoria statului și că până și cele mai robuste structuri din oțel și cărămidă au fost prefăcute în ruine, scrie Reuters.

Una dintre tornade a devastat 227 de mile (365 km) de teren, aproape integral pe teritoriul acestui stat, a menţionat Beshear.

Cel puțin 100 de morți, dar bilanțul va crește

Bilanțul provizoriu al deceselor este de cel puțin 100, din care 80 numai în statul Kentucky, dar autoritățile se așteaptă ca cifrele să crească, alte state lovite fiind Missouri, Illinois, Tennessee și Arkansas.

Președintele Biden a declarat anterior furtunile o urgență federală, permițând Agenției Federale de Management al Urgențelor să aducă ajutor, în timp ce mii de oameni se confruntă cu lipsă de locuințe, hrană, apă și energie electrică.

Dar, în cadrul unei declarații de urgență, asistența este limitată la 5 milioane de dolari, potrivit site-ului web FEMA.

O declarație de dezastru majoră nu are o astfel de limită și „oferă o gamă largă de programe de asistență federală pentru indivizi și infrastructura publică, inclusiv fonduri pentru operațiuni de urgență și permanente”, indică FEMA.

Evenimentele meteo extreme, „noua normă”

Statele Unite se confruntă cu o „nouă normă” odată cu proliferarea evenimentelor meteorologice devastatoare, a avertizat duminică șefa FEMA, Deanne Crisswell, înainte de a adăuga că „efectele pe care le vedem de la schimbările climatice sunt criza generației noastre”.

Ea a subliniat în special dimensiunea „incredibil de neobișnuită” și „istorică” a acestor tornade pentru acest sezon. Luna decembrie este, de obicei, destul de cruțată de astfel de evenimente în Statele Unite.

„Avem furtuni mai intense, vreme mai extremă, fie că este vorba de uragane, tornade sau incendii de pădure”, a mai spus Deanne Crisswell.

Unii experți cer totuși prudență, deoarece tornadele sunt încă un fenomen relativ inexplicabil.

„Tornadele sunt, din păcate, unul dintre evenimentele extreme în cadrul cărora avem cea mai slabă capacitate de a atribui episoade specifice (sau chiar tendințe pe termen lung) schimbărilor climatice”, a comentat Zeke Hausfather, climatolog la Breakthrough Institute.

Efectele schimbărilor climatice asupra anumitor fenomene meteorologice, cum ar fi tornadele, nu sunt „în acest moment, foarte bine stabilite”, a explicat și Daniel Swain, cercetător climatic la Universitatea UCLA.

 

author avatar
Tudor Borcea