AcasăȘTIRI EXTERNETopirea ghețurilor. Un buncăr din primul război mondial a ieșit la suprafață...

Topirea ghețurilor. Un buncăr din primul război mondial a ieșit la suprafață (FOTO/VIDEO)

Topirea ghețurilor. Un buncăr din primul război mondial a ieșit la suprafață (FOTO/VIDEO)

Un jurnalist și un istoric au descoperit vestigii intacte din perioada primei conflagrații mondiale, în Italia. Potrivit „The Daily Telegraph”, totul a rămas în stare perfectă sub un ghețar.

O bucată de istorie reapare din măruntaiele Pământului, sau mai degrabă de pe suprafața lui. Acesta este miracolul la care au asistat recent în Alpii italieni jurnalistul Nick Squires și istoricul Giovanni Cadioli.

Vești bune pentru istorie, nu pentru climă

Potrivit The Daily Telegraph, cei doi au reușit să scoată la lumină, grație topirii gheții, un buncăr din Marele Război. Ei descriu rămășițele lăsate de ultimii săi ocupanți: cutii de tablă ruginite, tuburi de cartușe și ustensile de gătit.

Cotidianul britanic amintește că armata italiană s-a confruntat pe muntele Scorluzzo, în parcul național italian Stelvio, cu cea austro-ungară, între 1915 și 1918. Era vorba atunci de „frontul alpin”: Italia lupta în acea epocă alături de Franța, Marea Britanie și Rusia imperială. Roma spera să recupereze anumite provincii, precum cea a Trieste sau cea a Tirolului de Sud.

Această descoperire a buncărului a fost posibilă prin topirea dramatică a ghețarului, o consecință a încălzirii globale. Guglielmina Diolaiuti, de la Universitatea din Milano, explică că „suprafața sa a scăzut cu aproximativ 40% în ultimii cincizeci de ani”.

Prin urmare, este o descoperire incredibilă pentru istorie și știință, dar vești proaste pentru climă. Experții nu exclud mai multe astfel de descoperiri în următorii ani, pe măsură ce gheața se topește.

 

author avatar
Tudor Borcea
679 afisari

3 COMENTARII

  1. Ce sa înțelegem ca si pana in 1915 a fost probleme cu încălzirea globală? Pai cum se putea construi acest buncăr? Nu exista atunci un ghețar. Deci ghețarul sa format dupa 1918, iar azi datorită topiri ghețari lui, a fost posibila descoperirea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger