AcasăȘTIRI EXTERNEToate tunurile, pe China! Yuanul digital, luat la țintă de Occident

Toate tunurile, pe China! Yuanul digital, luat la țintă de Occident

După ce asaltul asupra companiilor controlate de statul chinez s-a mai domolit, o altă țintă a intrat pe radarul Occidentului. Yuanul digital, moneda pe care Partidul Comunist condus de Xi Jinping vrea să o impună pe piața financiară internațională, este acum atacat din toate părțile. Se așteaptă ca noua criptomonedă girată de China să fie folosită inclusiv de turiștii care vor veni la Beijing cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă. Pentru Vest, acesta este un scenariu de neacceptat, astfel că procesul de denigrare a yuanului digital a demarat în trombă.

În întreaga lume, dezvoltarea pieței financiare virtuale continuă la viteză maximă și nu diferă de ce se întâmplă în China.

Miza este una uriașă

La Beijing, Banca Centrală a efectuat deja mai multe teste legate de proiectul yuanului digital, iar rezultatele încurajează autoritățile să impună această monedă în toate tranzacțiile din economie. În plus, pe viitor, și companiile străine care operează în China vor fi obligate să folosească yuanul digital ca monedă oficială.

De fapt, aceasta este miza – un loc cât mai în față pe o piață financiară aflată în plină dezvoltare.

Incapabil să depășească viteza cu care crește digitalizarea financiară a Chinei, Occidentul caută să obstrucționeze procesul cu acuzații ieftine, răspândind teorii ale conspirației despre ce urmărește Beijingul.

Șeful spionajului britanic, declarații belicoase

Sir Jeremy Fleming este șeful Agenției britanice de spionaj digital (Government Communications Headquarters, GCHQ). Într-o declarație recentă, el a arătat că Partidul Comunist Chinez ar putea folosi tehnologia yuanului digital pentru supravegherea și spionarea oamenilor. Mai mult – având în vedere potențialul yuanului digital de a deveni principala metodă de plată la nivel global, Fleming consideră că Beijingul poate folosi o asemenea tehnologie pentru a obține controlul global asupra tranzacțiilor financiare cu monede digitale!

„Dacă este implementată în mod greșit, această tehnologie oferă unui stat ostil capacitatea de a supraveghea tranzacțiile utilizatorilor. Oferă capacitatea de a putea exercita controlul asupra tuturor tranzacțiilor desfășurate cu monede digitale”, a reacționat sir Jeremy Fleming.

Jocurile Olimpice de iarnă, șansă pentru yuanul digital

Mergând și mai departe în predicțiile sale conspirative, șeful spionajului digital din Marea Britanie a introdus în poveste și J.O. de iarnă.

În context, Fleming a insistat asupra unui posibil „pericol” la care vizitatorii străini se supun prin folosirea yuanului digital – datele lor personale vor fi puse la dispoziția autorităților din China, un stat pe care oficialul britanic îl consideră „ostil”.

Până în prezent, însă, lumea vorbitoare de limbă engleză a boicotat Jocurile de la Beijing mai degrabă la nivel diplomatic, dar este foarte probabil ca măsurile să se extindă. Trebuie doar ca un stat puternic să facă asta, descurajând pe față turiștii să călătorească în China, și Beijingul primește șah la yuanul digital.

Transparență totală cu yuanul digital

La o privire mai atentă, observăm că spionul britanic și-a ales cu mare grijă cuvintele astfel încât totul aduce a scenariu bazat pe neîncredere, incertitudine, frică și paranoia în raport cu noua monedă digitală chineză.

De fapt, povestea asta este despre ceva simplu de înțeles – spre deosebire de criptomonedele private, yuanul digital nu promite anonimatul utilizatorilor săi. Dar nu există nimic șocant sau scandalos aici, având în vedere că tot sistemul gândit este controlat de stat și, astfel, nu poate fi vulnerabil la amenințări externe, precum în cazul celorlalte criptomonede.

Culmea, aceeași practică (absența anonimatului prin colectarea datelor personale) este folosită în prezent de orice instituție financiară din lume, ba chiar și rețelele de socializare strâng datele private ale utilizatorilor (vezi scandalul Analytics)! Însă, în cazurile de față nu s-a mai sesizat nicio agenție de informații din lume!

De fapt, ce urmărește Londra?!

În cele din urmă, trebuie să vedem că preocupările exprimate de șeful spionajului digital de la Londra servesc altor interese ale Guvernului Johnson: justificarea unei prelungiri a boicotului J.O. și promovarea unui plan de extindere a măsurilor luate în „intelligence” împotriva Chinei.

Marea Britanie pregătește un plan de măsuri (la nivel de „intelligence”) ca răspuns la riscul pe care îl reprezintă azi China. Însă reacția Londrei va stârni, în mod cert, furia Beijingului, care și așa denunță constant prezența spionilor din rețeaua Five Eyes (SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă) pe teritoriul său.

Răspândirea de știri false, teorii ale conspirației și dezinformare urmărește doar scopuri ascunse, iar rezultatul este întotdeauna același: o creștere inutilă a tensiunilor și neîncrederii între statele lumii în dauna cooperării internaționale.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
638 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger