AcasăȘTIRI EXTERNE„Toată lumea va plăti mai mult”: pericol pentru securitatea energetică a Europei

„Toată lumea va plăti mai mult”: pericol pentru securitatea energetică a Europei

Franța a decis să-și sacrifice campionul energetic pentru a contracara creșterea prețurilor. Dar Electricite de France(EDF) este și cel mai mare producător european de energie nucleară.

Operatorul nuclear gigant, cândva o sursă de mândrie națională și electricitate fiabilă la preț redus, a devenit un coșmar pentru investitori  și un pilon din ce în ce mai instabil al securității energetice regionale.

Problemele tehnice la unele dintre cele mai mari reactoare ale sale înseamnă că EDF va produce cea mai mică cantitate de putere atomică din trei decenii, reducând drastic exporturile Franței către țările vecine.

În loc să ajute EDF să facă față problemelor sale, guvernul francez a ordonat companiei să vândă rivalilor o cantitate mai mare de electricitate la un preţ fix, în ideea de a micşora facturile pentru consumatorii finali. Pierderile EDF sunt estimate la 8,4 miliarde de euro.

Mișcarea va avea repercursiuni pentru o mare parte a Europei. “O scădere fără precedent a producției de energie electrică înseamnă prețuri mai mari pe piața europeană. Toată lumea va plăti mai mult”, avertizează  Nicolas Goldberg, senior manager responsabil cu politicile energetice la Colombus Consulting din Paris.

Franța este situată în inima rețelei electrice a Europei de Vest. De zeci de ani, flota sa de reactoare nucleare a fost cel mai mare exportator de energie electrică de pe continent, furnizând în Regatul Unit, Spania, Italia, Elveția, Belgia și Germania în perioadele de vârf ale cererii.

Cu toate acestea, cinci din cele 56 de reactoare ale EDF au fost oprite în mod neașteptat pentru verificări și reparații legate de coroziuni și fisuri ale conductelor într-un sistem de siguranță cheie.

Comercianții așteaptă cu nerăbdare să vadă dacă evaluările de siguranță găsesc defecte similare în mai multe fabrici ale companiei.

Momentul este foarte tensionat: Europa se confruntă cu cea mai mai gravă criză energetică de la șocul petrolului din 1973. „Industria nucleară franceză era în prim-plan la nivel global, ceea ce nu mai este cazul astăzi”, comentează Nicolas Leclerc, co-fondatorul firmei de consultanță energetică Omnegy.

După ce a revenit la 361 de terawați-oră anul trecut, producția EDF va scădea între 300 și 330 de terawați-oră în 2022 din cauza necesității de a repara reactoarele afectate de fisuri. Marea Britanie a  importat de obicei energie din Franța prin două cabluri uriașe care trec pe sub Canalul Mânecii. În această iarnă, fluxul a fost inversat. În decembrie, importurile franceze au crescut până la 13 gigawați, aproximativ 15% din cererea de vârf, potrivit Enappsys.

În același timp, o serie de țări europene intenționează să închidă reactoarele nucleare, crescând dependența sistemelor lor energetice de capriciile vremii – și pentru multe de Rusia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
412 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ue poate sa si toarne gheata in cap, securitatea si deciziile energetice trebuie sa si ia fiecare tara soarta in maini ca astia care conduc ue sunt drezaxati si criminali nu au decat intetesul sa demoleze cetatenii si firmele private!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger