AcasăȘTIRI EXTERNEToamnă de foc. Ce vor însemna alegerile din Italia pentru piețele financiare

Toamnă de foc. Ce vor însemna alegerile din Italia pentru piețele financiare

Mario Draghi a injectat puțină încredere pe piețele italiene lovite după ce a devenit prim-ministru în februarie 2021, impulsionând reformele și forjând o relație puternică cu Bruxelles-ul. Ieșirea sa iminentă se adaugă la o listă tot mai mare de îngrijorări pentru activele interne.

Se așteaptă ca o coaliție de dreapta să câștige alegerile de duminică în Italia, ceea ce aduce o nouă incertitudine pentru investitorii deja îngrijorați de creșterea ratelor dobânzilor, de o criză energetică și de o potențială recesiune.

„ Anticipăm o volatilitate crescută pe piața de acțiuni din Italia, deși fără vârfuri extreme înainte de votul din 25 septembrie și în zilele imediat următoare”, a declarat Fabio Caldato, partener la Olympia Wealth Management. „Preocupările noastre sunt pe termen mediu: următorul guvern se va confrunta cu o toamnă dificilă și sunt probabile tensiuni sociale.”

Până în prezent, piețele au fost relativ optimiste în ceea ce privește riscul alegerilor, liderii de extremă dreapta moderându-și tonul în timpul campaniei. Giorgia Meloni, care este văzută ca având cele mai mari șanse de a deveni următorul prim-ministru al Italiei, a pledat pentru o colaborare constructivă cu Bruxelles-ul.Și există câteva sectoare de urmărit.

Societăți controlate de stat

Anunțurile privind conducerea companiilor controlate de stat, dintre care câteva au capitalizare mare de la bursa din Milano, urmează să fie făcute în primăvară. Accentul noului cabinet se va pune pe posturile de conducere de la Enel, Eni, Terna,  Poste Italiane și Leonardo.

„Un guvern condus de Meloni ar putea avea un impact mai invaziv asupra economiei și asupra companiilor controlate de stat”, inclusiv în ceea ce privește așa-numita procedură Golden Power pentru protejarea activelor strategice, a declarat Matteo Brancolini, manager de fonduri la BPER Banca din Milano.

Telecom Italia

Meloni promovează un plan de privatizare a Telecom Italia și de vânzare a activelor companiei de telefonie, în încercarea de a reduce acumularea de datorii la mai mult de jumătate. Guvernul lui Draghi a discutat luni de zile despre o potențială fuziune între rețeaua de bandă ultra largă a fostului monopolist de telefonie și rivalul mai mic al acestuia, Open Fiber SpA, susținut de stat.

Obligațiuni

Diferența dintre randamentele obligațiunilor italiene și germane pe 10 ani a fost relativ stabilă în ultimele săptămâni și sub nivelul maxim al anului, reflectând angajamentele membrilor coaliției de dreapta de a respecta planul țării de cheltuire a fondurilor UE pentru redresare.

Însă investitorii și strategii au avertizat că diferența dintre ratele de dobândă ale Italiei ar putea depăși vârful anului, de 244 de puncte de bază, dacă, așa cum se așteaptă, alianța va prelua puterea.

Credit

Spreadurile( diferențele dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare) pentru împrumutații corporativi italieni de înaltă calitate se află la niveluri mai ridicate decât cele înregistrate în timpul ultimelor alegeri naționale din 2018, potrivit unui indice Bloomberg.

Deși acest lucru se datorează parțial mediului de creștere a ratelor dobânzilor, riscul de credit a înregistrat un vârf specific pentru Italia în cursul anului 2022. Diferențialul de spread dintre emitenții corporativi italieni și colegii lor europeni este la cel mai mare nivel din ultimii doi ani.

Spreadurile de credit italiene par să „scadă deja foarte mult, conform experienței din 2018”, au declarat strategii de la Bank of America. „Riscurile legate de incertitudinea politică readuc Italia la o economie cu productivitate scăzută și creștere redusă”, au scris aceștia într-o notă, „încurajând din nou îngrijorările legate de sustenabilitatea datoriei”.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
397 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger