AcasăȘTIRI EXTERNETikTok îngheață reglarea acordului de securitate cu SUA

TikTok îngheață reglarea acordului de securitate cu SUA

TikTok îngheață reglarea acordului de securitate cu SUA / Foto: printscreen

TikTok a întrerupt procesul de angajare a unor consultanți care să o ajute să implementeze un potențial acord de securitate cu Statele Unite, pe fondul opoziției tot mai mari față de un astfel de acord în rândul oficialilor americani.

 

TikTok, o aplicație a conglomeratului tehnologic chinez ByteDance, a încercat în ultimii trei ani să asigure Washingtonul că informațiile personale ale cetățenilor americani nu sunt accesibile și că conținutul său nu aparține Partidului Comunist Chinez sau oricărei alte organizații affiliate care poate fi manipulată de influența Beijingului.

„Evoluții recente” au suspendat angajările

Președintele Joe Biden a anulat un ordin executiv emis de predecesorul său, Donald Trump, care interzicea TikTok în SUA în 2021, dar negocierile dintre administrația sa și compania de social media au continuat cu privire la un posibil acord care ar împiedica ByteDance să fie nevoită să renunțe la TikTok.

Ca parte a acestor negocieri, TikTok a pus în aplicare un program pentru a asigura guvernul SUA că respectă acordul de securitate. Programul include angajarea unui monitor extern, a unui inspector de cod sursă și a trei evaluatori, inclusiv unul pentru securitate cibernetică și unul pentru a se asigura că datele utilizatorilor americani de pe serverele TikTok existente sunt șterse după migrarea către Oracle Corp, au declarat două persoane familiarizate cu această chestiune. Posturile ar urma să fie plătite de TikTok, dar să fie raportate oficialilor guvernamentali americani.

TikTok a trimis cereri de propuneri pentru unele dintre aceste roluri la începutul lunii decembrie, cu scopul de a supune potențialii candidați aprobării Comitetului pentru Investiții Străine din Statele Unite (CFIUS), agenția de securitate care investighează proprietatea ByteDance asupra popularei aplicații de socializare a companiei.

Dar TikTok i-a informat pe consultanții care concurau pentru unele dintre aceste posturi la sfârșitul lunii trecute că procesul de angajare a fost suspendat și că îi va anunța până la sfârșitul lunii ianuarie dacă va fi reluat, au declarat sursele, notează Canada Today.

În declarația sa, TikTok a citat „evoluții recente”, fără a oferi mai multe detalii, a declarat una dintre surse. Nu este clar la ce evoluții se referea TikTok. Decizia de a suspenda angajările a venit după ce în decembrie TikTok a recunoscut că unii dintre angajații săi au accesat în mod necorespunzător datele de utilizator a doi jurnaliști pentru a identifica sursa informațiilor scurse în presă.

Dezvăluirea i-a neliniștit pe unii oficiali americani care au susținut un acord de securitate cu TikTok. Rămâne neclar când va lua guvernul american o decizie cu privire la viitorul TikTok.

„Încrederea pierdută, greu de recuperat”

O purtătoare de cuvânt a TikTok a confirmat că firma a suspendat procesul de angajare a unor soluții de securitate terțe deoarece CFIUS nu a aprobat încă acordul de securitate. TikTok a sperat să fi ajuns până acum la un acord cu guvernul american, a adăugat purtătoarea de cuvânt. Departamentul Trezoreriei, care prezidează CFIUS, și Casa Albă nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

TikTok a dezvăluit deja mai multe măsuri pentru a liniști guvernul american, inclusiv un acord pentru ca Oracle să stocheze datele utilizatorilor în SUA și un departament de securitate american care să supravegheze confidențialitatea și moderarea conținutului.

Chris Griner, un avocat specializat în domeniul securității de la Stroock & Stroock & Lavan LLP, care nu este implicat în negocierile cu TikTok, a declarat că utilizarea abuzivă de către TikTok a datelor jurnaliștilor a subminat asigurările anterioare privind protejarea informațiilor utilizatorilor. „Încrederea este o componentă cheie a evaluărilor de succes”, a declarat Griner. „Odată ce a dispărut, este extrem de dificil să o recuperezi”.

Congresmenii americani care încearcă să ia măsuri drastice împotriva Chinei în cadrul unui set mai larg de dispute comerciale, de proprietate intelectuală și de drepturi ale omului au profitat de preocupările legate de securitate legate de TikTok pentru a îndemna Casa Albă să adopte o linie dură.

Luna trecută, Biden a semnat o lege care interzice angajaților federali – aproximativ 4 milioane – să folosească TikTok pe dispozitivele guvernamentale, după ce unele agenții de stat și locale au emis interdicții similare.

author avatar
Tudor Borcea
191 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger