AcasăȘTIRI EXTERNEȚicneala nu moare!Trump reînvie conspirația QAnon

Țicneala nu moare!Trump reînvie conspirația QAnon

Implicat în cazuri juridice în timp ce ia în considerare o nouă candidatură la Casa Albă în 2024, Donald Trump dă un nou suflu mișcării conspiraționiste QAnon, al cărei simbol este.

Fondatorul fără nume al nebuloasei de extremă-dreapta, „Q”, poate că a dispărut, dar fostul președinte republican a arătat la un miting electoral recent în Ohio că mișcarea are încă forță, ascunsă în spatele său.

Imnul conspirațiilor

Susținătorii lui Donald Trump au fost filmați în timp ce își ridicau solemn brațele, cu degetele arătătoare întinse, în timp ce Trump își încheia discursul în sunetul „Where one of us goes, we all go” (Unde se duce unul dintre noi, ne ducem cu toții), denumită uneori prin inițialele WWG1WGA în limba engleză, imnul  QAnon.

Trump a folosit deja cântecul pe 9 august într-un videoclip de protest față de percheziția FBI la locuința sa din Florida, precum și în alte câteva ocazii, lucru care a fost remarcat de adepții QAnon pe rețelele de socializare.

De asemenea, se face din ce în ce mai mult ecoul ideilor QAnon pe rețeaua sa de socializare Truth Social. Pe 13 septembrie, el a distribuit o fotografie retușată în care apare cu un Q uriaș pe rever.

QAnon a îmbrățișat inițial teoria conform căreia Joe Biden și democrații fac parte dintr-o conspirație globală satanistă și pedofilă. Printre adepții săi se număra „șamanul” Jacob Chansley, care a intrat în Capitoliu la 6 ianuarie 2021, la bustul gol și înarmat cu o suliță, purtând coarne de bizon.

Eroul conspirațiilor

Pe lângă negarea victoriei lui Biden la alegerile din 2020, mișcarea conspiraționistă îmbrățișează acum teorii mai „trumpiste”, cum ar fi „statul profund”, noțiune folosită frecvent de Donald Trump pentru a denunța oficiali despre care crede că lucrează pentru a submina autoritatea președintelui.

Pentru Rachel Goldwasser, politolog la  Southern Poverty Law Center, este acum „dificil de făcut distincția” între QAnon și mișcarea MAGA (Make America Great Again) a lui Trump. Miliardarul este acum „un fel de erou al teoriei conspirației”, a declarat ea pentru AFP.

Născută în 2017 în Statele Unite, mișcarea QAnon își trage numele de la mesajele enigmatice postate de un anume „Q”, presupus a fi un înalt oficial american apropiat de Trump.

De-a lungul anilor, aceste teorii au convins din ce în ce mai mulți americani, iar FBI a monitorizat acest grup de extremă dreapta ca fiind potențial periculos.

Mulți activiști QAnon au participat la mitingurile electorale ale lui Trump ținând bannere cu numele QAnon sau purtând tricouri cu un Q mare pe ele. Trump nu i-a susținut niciodată în mod oficial, dar nici nu s-a distanțat de ei.

După înfrângerea sa în alegeri și, mai ales, după asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie, mișcarea conspiraționistă a pierdut din avânt.

Postările „Q” au încetat, iar o persoană legată de site-ul unde au apărut a cerut adepților săi să accepte victoria lui Joe Biden.

Influenceri

Alungați de pe marile rețele sociale, adepții  QAnon s-au îndreptat către Telegram și apoi, când a fost lansată în februarie 2022, către Truth Social.

În mare parte diminuată, mișcarea conspiraționistă s-a reorientat spre presupusa fraudă electorală care a dus la înfrângerea lui Donald Trump, stimulată de mai mulți influenceri care au organizat mitinguri pe această temă.

John Sabal, cunoscut sub numele de „QAnon John”, a organizat o întâlnire majoră în Dallas în 2021 și plănuiește o alta în noiembrie.

Fostul general Michael Flynn, care a fost consilierul pe probleme de securitate națională al lui Donald Trump, călătorește prin Statele Unite răspândind aceleași teorii. Fără a menționa în mod deschis QAnon, el folosește aceeași terminologie ca și mișcarea de extremă dreapta, anunțând că „se pregătește furtuna”.

Imagini filmate la o strângere de fonduri din California, la 18 septembrie, îl arată pe  Flynn și pe alții ascultând o femeie care cântă „Where one of us goes, we all go”.

Îndreptarea degetului arătător spre cer nu a fost până acum un gest asociat cu QAnon, dar episodul a stârnit multe temeri: imagini cu susținători ai lui Trump cu brațele ridicate au fost comparate cu salutul nazist.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
838 afisari

14 COMENTARII

  1. Nu are niciun fel de legatura fenomenul”Q” cu asazisa”extrema dreapta” asociata cu Trump.Mesajele lui Q sunt scrise de cineva foarte bine informat si se refera la prabusirea sistemului ocult DeepState creat de WallStreet.Prabusirea precum vedeti e foarte reala deci Q are dreptate.Foarte multi care traiesc in baloane de sapun create de mafiotii Soros o sa aiba un soc de tip RedPill//BluePill…Realitatea nu e chiar asa simpla oile inteleg ceva si lupul intelege altceva

    • Si mai dati-va incolo…Trump a primit 80de milioane de voturi….chiar nu va e rusine???? Oamenii aia sunt „fascisti”?????… Adica republicanii sunt ” partid fascist”?…..si Demono-cratii ce sunt satanisto-kominternisti atunci

  2. Degetele ridicate spre cer inseamna cautarea divinitatii, nu salut fascist. Multi fotbalisti fac acest gest dupa ce marcheaza.

  3. Proasta pu la a fost la curu Lu ma ta, raducule. Sa Bati câmpii mai rau ca mașina de cusut Sanda. O întrebare trebuie sa iti pui, idioțel mic. De ce pe vremea lui trump nu s a tras un singur glonț in mucraina? Daca afli raspuns o sa iti dai seama de ce creier mic ai

  4. Credeam ca ziarul asta e diferit, dar imi dau seama ca e la fel cu restul gunoaielor media!
    Articole idioate si fara documentare, maniplare si minciuna!

  5. Copii ca fraierul texte de clinton caca news și le pui aici. Vei da socoteală, ca și toate celelalte slugi. Repejor!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger