Boris Johnson a ținut Regatul Unit închis (lockdown total) timp de trei luni, dar acum s-ar gândi de două ori înainte să ia o astfel de decizie. De ce? Fiindcă în asemenea timpuri și urmare a unor astfel de măsuri pot apărea formațiuni politice precum The Reclaim Party. Este partidul celor care reclamă revenirea la normalitate, de aici și numele. În mod normal, acest articol nu i-ar fi interesat decât pe cititorii de politică externă, dar fiindcă în România câștigă teren alde Diana Șoșoacă, Oana Lovin și alți nemulțumiți de restricțiile prelungite dictate de autorități, povestea The Reclaim Party merită spusă. În fond, diversitatea face bine, chiar și pe scena politică, doar așa a apărut ciudățenia USR PLUS, corect?
Se spune despre Reclaim Party că este strigătul de disperare al britanicilor, vocea revoltaților, a celor sătui să li se mai impună ceva. În față a ieșit Laurence Fox, un cunoscut actor, mai cu seamă pentru rolul interpretat în serialul englezesc „Lewis” (2006). Are 42 de ani și fix zero experiență politică. Mai este și căsătorit, tată a doi copii, familist convins, apărător al tradiției și religiei, deci clar nu-i frecventabil pentru „mainstream media”. Nici nu-și dorește asta, Laurence Fox a și anunțat că urmărește altceva – să câștige alegerile pentru Primăria Londrei! Vrea să redea Londra englezilor, să facă limba engleză vorbită din nou în instituțiile publice din capitala Marii Britanii.
Laurence Fox este vocea străzii, a britanicilor ieșiți la proteste. Și el a fost acolo, printre ei, a împins și a fost împins, a strigat, manifestat, și-a arătat indignarea față de „trădătorul” Boris Johnson, cum este numit actualul premier, cel care a înșelat așteptările multora.
La București, românii se uită în gura lui Lovin și Șoșoacă și nu știe nimeni unde naibii a fugit conștiința națională. În Anglia, Fox este descendentul unei familii de titani ai teatrului, se îmbracă elegant, curat și simplu și afișează un chip șarmant ori de câte ori le vorbește britanicilor. Și o face destul de des, cu fiecare adunare publică. Iar când lumea îl oprește pe străzile Londrei, nu face greșeala de a-și îmbrăca frazele cu tipare decupate din discursurile conservatorilor, nici nu devine ipocrit mimând solidaritatea cu clasa muncitoare (laburiștii). Nu, îi privește în ochi pe interlocutori și le spune calm că el este cel care le va reda viața normală. Viața de dinainte de pandemie. Cum? Astfel a luat naștere The Reclaim Party, partidul celor cărora li s-a făcut dor de viața de dinainte de pandemie, de viața normală.
The Reclaim Party nu este împotriva măștilor pe față, dar promite să restrângă obligativitatea purtării lor. The Reclaim Party nu spune stop testărilor, din contră, le vrea înmulțite tocmai pentru a avea imaginea clară a situației de fapt. Britanicii cer ca medicina să nu devină dictatură, asta îi sperie pe oameni!
În 6 mai, londonezii ies la urne. Actualul edil, Sadiq Khan, mai vrea un mandat, însă are șanse minime să-l mai aleagă cineva. Laurence Fox a reușit să învingă toate obstacolele, iar presiunea socială a făcut ca vocea străzii, The Reclaim Party, să primească un loc pe listele electorale. „Sunt aici pentru a vă recupera libertatea. Trebuie să deblocăm Londra! Acum!”, a spus el la lansarea candidaturii.
Românii, în mare, au și ei aceleași aspirații și mai ales nemulțumiri ca englezii. Puțini mai sunt cei care și-au păstrat încrederea în actuala guvernare. Cunosc chiar fanatici „pluseriști”, cum le spune Răzvan Ioan Boanchiș, care și-au dat seama de ce hram poartă alde Barna, Bulai și cu Drulă. Problema e că, din stradă, din „popor” se aud doar voci isterice și ecourile lor.
Șoșoacă e o impostoare ce se crede, pesemne, Mihai Viteazul, Horea, Cloșca și Crișan, Avram Iancu, Adrian Păunescu și Vadim Tudor la un loc. Păi, nu-și zice ea Mama Națiunii? Vai de no’! Din păcate, au cam murit patrioții cu vână, cultură și oratorie adevărată, de care ar fi fost atâta nevoie (și) astăzi. Speculând, își fac loc, acum, patriotarzii. România, din păcate, e pierdută.