AcasăȘTIRI EXTERNETestele antigen, mai puțin sensibile la varianta Omicron, afirmă autoritățile sanitare din...

Testele antigen, mai puțin sensibile la varianta Omicron, afirmă autoritățile sanitare din SUA

Testele antigen, mai puțin sensibile la varianta Omicron, afirmă autoritățile sanitare din SUA

Testele antigen, cu siguranță mai rapide, ar putea duce la mai multe cazuri „fals negative” în depistarea variantei Omicron, potrivit autorităților sanitare americane, care continuă totuși să autorizeze utilizarea acestora.

Testele antigen pentru depistarea Covid-19, care au avantajul de a oferi un rezultat în doar câteva minute, sunt mai puțin sensibile la varianta Omicron decât la variantele anterioare, au avertizat marți, 28 decembrie, autoritățile sanitare din SUA.

Aceasta înseamnă că aceste teste au mai multe șanse să indice un rezultat negativ în ciuda unei infecții – celebrele „fals negative” – dacă o persoană este contaminată cu Omicron.

Sensibilitatea testelor, afectată de mutațiile noii variante

„Datele preliminare sugerează că testele antigen detectează bine varianta Omicron, dar cu o sensibilitate redusă”, a spus Agenția SUA pentru Medicamente (FDA) într-un comunicat. Ea a precizat însă că va autoriza în continuare utilizarea acestora, urmând instrucțiunile precise de utilizare.

„Dacă o persoană este testată negativ cu un test antigen, dar este suspectată că are Covid-19, de exemplu având simptome sau o probabilitate mare de infecţie din cauza expunerii, este importantă continuarea cu un test molecular (sau PCR)”, potrivit FDA.

Testele antigen detectează antigenii de pe suprafața virusului, în timp ce testele PCR caută materialul genetic al virusului. Primele erau deja mai puțin sensibile decât cele din urmă, amintește FDA. Iar sensibilitatea lor este acum afectată din cauza numeroaselor mutații ale variantei Omicron.

Biden promite 500 milioane de teste rapide

Chiar și așa, testele antigen, uneori numite teste rapide, sunt promovate pe scară largă de către experți, deoarece pot fi făcute în mod regulat acasă, la un cost mic și astfel ajută la controlul epidemiei, scrie AFP.

În Statele Unite, aceste kituri de testare la domiciliu, din ce în ce mai populare, s-au epuizat recent odată cu creșterea bruscă a contaminărilor legate de Omicron și odată cu sezonul sărbătorilor.

Săptămâna trecută, președintele Joe Biden a anunțat achiziționarea a 500 de milioane de teste rapide la domiciliu, care pot fi comandate de americani printr-un site web dedicat, începând din ianuarie.

 

author avatar
Tudor Borcea
119 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger