AcasăȘTIRI EXTERNETeroriștii, câștigătorii unui Brexit „no deal”

Teroriștii, câștigătorii unui Brexit „no deal”

La miezul nopții de Revelion, când expiră perioada de tranziție Brexit, ecranele care leagă poliția britanică, serviciile de cibersecuritate și oficialii de justiție cu bazele de date de combatere a infracțiunilor, documentele de călătorie și arhivele criminalistice se vor întuneca.

Teroriștii, gangsterii și contrabandiștii vor fi printre marii câștigători dacă negocierile privind viitoarea relație a Regatului Unit cu UE se încheie fără un acord la  sfârșitul acestui an. Poliția britanică și procurorii riscă, de asemenea, să-și piardă informațiilor vitale în timp real. Accesul instantaneu la datele pasagerilor, ADN-ul, amprentele digitale și cazierele judiciare din Europa vor fi  un capitol trecut. Extrădarea poate dura un an sau mai mult decât o medie de 48 de zile în conformitate cu mandatul european de arestare.

Cererile de cooperare judiciară pot reveni la soluționarea în mișcare lentă prin canale diplomatice, mai degrabă decât direct între oficialii justiției, potrivit Politico. Și chiar dacă negociatorii ar încheia un acord cu privire la cooperarea transfrontalieră polițienească și judiciară până în octombrie, alături de un acord comercial – blocat în prezent –  forțele de ordine britanice vor suferi o lovitură semnificativă din pierderea conectivității 24/7 cu unele dintre cele mai bogate și cele mai avansate baze de date integrate de informații criminale. “O poliție eficientă acționează rapid datorită schimbului de informații în timp real.

Orice lucru care ne oprește să facem asta ne provoacă probleme”, spune comisarul adjunct Richard Martin, specialist Brexit la conducerea Poliției Naționale din Marea Britanie. Regatul Unit este una dintre cele mai mari ținte ale militanților islamiști, traficanților de droguri și persoane și ale spălătorilor de bani transfrontalieri. Cu toate acestea, impactul cel mai important pentru siguranța publică și lupta împotriva infracțiunilor este rar menționat în acoperirea negocierilor Brexit, care se referă mai mult la comerț și pește. Ca membru al UE, Marea Britanie a avut acces complet la bazele de date și la sistemul de alertă.

Acum e pe cale să facă un pas înapoi. Este ca și cum ai înlocui un smartphone de ultimă generație cu o mașină de telex din secolul XX, comentează experții. Țări terțe precum Norvegia, Elveția și Islanda – dar și Statele Unite – au ofițeri de legătură cu organismele relevante ale UE, inclusiv Europol și compensarea judiciară a Eurojust,dar trebuie să depună cereri individuale de date privind suspecții, vehiculele sau înregistrările de la locul crimei. Dar sunt proceduri care durează mult și astfel își pierd relevanța opoerațională.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
89 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger