AcasăȘTIRI EXTERNETeroriștii Americii: gruparea BLM atacă poliția federală

Teroriștii Americii: gruparea BLM atacă poliția federală

Militanții Black Lives Matter stăpânesc orașele Portland și Seattle– protestele „pașnice” împotriva rasismului sunt de fapt acțiuni violente de gherilă urbană împotriva desfășurării de agenți federali la ordinul președintelui Donald Trump de a restabili ordinea.

În Seattle, 45 de persoane au fost arestate după ce au aruncat cu pietre, sticle și materiale explozive în forțele de ordine, rănind 21 de polițiști, a informat  CNN. În orașul din statul Washington, protestatarii au încercat să  declanşeze un incendiu în faţa unui centru de detenţie pentru minori. Potrivit Seattle Times, 16 persoane au fost reţinute. La Portland, epicentrul protestelor, unii manifestanţi au încercat să dărâme o barieră de securitate în faţa tribunalului federal, forţele de ordine au replicat cu tiruri abundente cu gaze lacrimogene.

Acest oraş din nord-vestul SUA este scena de peste două luni a unor astfel de acţiuni, de la moartea lui G. Floyd. „Portland este  legat de activismul politic de stânga, în special de extrema stânga anti-autoritară care a fost prezentă în cultura de protest de aproximativ 30 de ani”, a declarat Joe Lowndes, profesor de științe politice la Universitatea din Oregon. În acest moment, Portland și-a câștigat porecla de „Micul Beirut”, referindu-se la războiul din Liban. Secretarul adjunct al Securității Interne, Ken Cuccinelli, a prezentat videoclipuri și imagini din oraș, descriind situația de acolo drept “terorism”.

Preşedintele Trump, care îşi bazează campania pentru realegere în noiembrie în special pe restabilirea „ordinii”, a anunţat miercuri întărirea efectivelor de agenţi federali (75.000) în mai multe orașe americane, după o recrudescenţă a criminalităţii şi a focurilor de armă. El a criticat liderii și poliția locală pentru că nu au luat o linie dură cu privire la criminalitate. NFAC, o altă miliție afro-americană, a organizat proteste înarmate în Louisville (Kentucky), dar polițiștii au reușit să prevină o confruntare cu contramanifestanţi albi ai unui grup conservator, de asemenea înarmaţi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor