AcasăȘTIRI EXTERNETeritoriile ucrainene ocupate au votat anexarea la Rusia. „Ne reunim cu patria”/...

Teritoriile ucrainene ocupate au votat anexarea la Rusia. „Ne reunim cu patria”/ Medvedev: „Bine ați venit acasă”

Teritoriile ucrainene ocupate au votat anexarea la Rusia. „Ne reunim cu patria”/ Medvedev: „Bine ați venit acasă” / Foto: printscreen

Autoritățile de ocupație pro-ruse din regiunile Zaporojia și Herson, în sudul Ucrainei, și din regiunile Lugansk și Donețk, în Donbas, au revendicat marți, o victorie a votului „pentru” la referendumurile privind anexarea de către Rusia.

Rezultatul acestor referendumuri vor crește tensiunile politice și militare. Anexând oficial aceste patru regiuni ucrainene, orice atac direct sau indirect asupra lor ar echivala pentru Rusia cu un atac asupra propriului teritoriu. Acest lucru ar putea permite, de asemenea, Dumei (parlamentul rus) să declare oficial război Ucrainei și o mobilizare generală.

Pe de altă parte, dacă Rusia bombardează Ucraina din regiunile anexate, este de așteptat o reacție din partea comunității internaționale. Vladimir Putin a lăsat să se înțeleagă  că ar putea folosi arme nucleare dacă interesele rusești ar fi afectate.

„Ne reunim cu marea noastră patrie, cu marea Rusie”

Toate cele patru regiuni ucrainene vizate de aceste referendumuri, la șapte luni de la începerea ofensivei rusești în Ucraina, au votat în favoarea alăturării la Moscova.

„Cu toții ne dorim acest lucru de foarte mult timp”, a declarat liderul autoproclamatei republici din Donețk, Denis Pușilin, citat de agenția de presă rusă de stat RIA Novosti. „Ne reunim cu marea noastră patrie, cu marea Rusie”, a adăugat el, salutând rezultatul „colosal” al referendumului.

87% „da” în regiunea Herson

Comisia electorală din regiunea Zaporojia a declarat că 93,11% dintre alegători au votat în favoarea aderării la Rusia, după ce au fost numărate 100% din buletinele de vot, deși a precizat că acestea sunt rezultate preliminare pentru moment.

La rândul său, administrația de ocupație pro-rusă din regiunea Herson a precizat pe Telegram că 87,05% dintre alegători au spus „da”, după ce au fost numărate 100% din buletinele de vot.

Peste 98% de voturi „pentru” în regiunile din Donbas

La scurt timp după aceea, autoritățile pro-ruse din Lugansk au anunțat, de asemenea, o victorie, cu 98,42%.„Bine ați venit acasă, în Rusia”, a răspuns rapid pe Telegram fostul președinte Dmitri Medvedev, scrie Ouest-France.

Marți seara, comisia electorală centrală a Republicii Populare Donețk (DNR) a declarat că 99,23% dintre alegători au susținut atașarea regiunii la Rusia, după ce au fost numărate 100% din buletinele de vot, potrivit agențiilor de presă rusești.

Kiev: „Un scrutin fără valoare”

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuuleba, a respins valoarea acestor referendumuri care „nu vor schimba nimic în acțiunile militare ale Kievului”. Aliații Ucrainei au denunțat, de asemenea, scrutinul, organizat în grabă în fața avansării forțelor Kievului, ca fiind unul ilegitim și ilegal și care nu va fi recunoscut de comunitatea internațională. Ucraina „va acționa pentru a-și apăra poporul” în regiunile ocupate de Moscova, a declarat în cursul serii președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

 

author avatar
Tudor Borcea