AcasăȘTIRI EXTERNETentativa de puci din Brazilia: China trimite un mesaj ferm susținătorilor lui...

Tentativa de puci din Brazilia: China trimite un mesaj ferm susținătorilor lui Bolsonaro

Tentativa de puci din Brazilia: China trimite un mesaj ferm susținătorilor lui Bolsonaro / Foto: printscreen

China „se opune cu fermitate atacului violent” asupra clădirilor guvernamentale din Brazilia, luate cu asalt, duminică, de susținători ai fostului președinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

China urmărește îndeaproape evenimentele și se opune cu fermitate atacului violent asupra autorităților federale din Brazilia din 8 ianuarie”, a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.

China, printre primele țări pe agenda lui Lula

Beijingul „sprijină măsurile luate de guvernul brazilian pentru a calma situația, a restabili ordinea socială și a păstra stabilitatea națională”, a adăugat el.

După mai multe ore de haos care a amintit de invadarea Capitoliului din Washington în urmă cu doi ani, după înfrângerea în alegeri a fostului președinte american Donald Trump, forțele de ordine braziliene au recâștigat controlul palatului prezidențial, al Congresului și al Curții Supreme invadate duminică de mii de opozanți ai noului președinte Luiz Inacio Lula da Silva.

„Credem că, sub conducerea președintelui Lula, Brazilia va menține stabilitatea națională și armonia socială”, a declarat Wang Wenbin, calificând Brazilia drept un „partener strategic global” al Chinei.

Președintele chinez Xi Jinping a declarat la sfârșitul lunii octombrie că este „gata să lucreze” cu Lula, care tocmai fusese ales, pentru a consolida parteneriatul dintre cele două țări.

China ar trebui să fie una dintre primele țări pe care președintele brazilian le va vizita în următoarele luni, după Argentina și Statele Unite, potrivit unei surse prezidențiale de la Brasilia, notează Le Journal de Montreal.

În Brazilia, autoritățile judiciare au lansat primele anchete pentru a stabili cine este responsabil de incidentele violente de la Brasilia, unde s-a întors Lula, care a denunțat activitatea unor „puciști”.

author avatar
Tudor Borcea