Președintele destituit al Peru, Pedro Castillo, a fost arestat, iar vicepreședintele Dina Boluarte a depus jurământul în funcția de șef al statului. O moțiune de destituire pentru „incapacitate morală” a fost aprobată pe scară largă, miercuri, împotriva șefului statului peruan, la câteva ore după tentativa acestuia de a dizolva parlamentul.
Fostul șef de stat peruan Pedro Castillo a fost demis miercuri, de către Parlament și plasat în detenție, a anunțat Parchetul. Acesta a fost înlocuit în funcția de șef al statului de vicepreședintele său, Dina Boluarte.
Prima femeie care conduce țara
„Îmi asum puterea în conformitate cu Constituția peruană, din acest moment până la 26 iulie 2026”, când mandatul lui Castillo urma să se încheie, a declarat Dina Boluarte, o avocată în vârstă de 60 de ani, în cadrul unei ceremonii în parlament
Aleasă în iulie 2021 alături de fostul președinte de stânga și din același partid de inspirație marxistă (Peru Liber) ca și acesta, este prima femeie care conduce Peru.
Punerea sub acuzare a lui Pedro Castillo pe motiv de incapacitate morală a fost aprobată de 101 din cei 130 de parlamentari, dintre care 80 sunt în opoziție.
Castillo „este arestat”, a declarat procurorul Marita Barreto în cursul zilei, confirmând o informație apărută în mai multe media peruane. Imaginile difuzate mai devreme în cursul zilei de către administrația judiciară îl arătau pe acesta stând pe un fotoliu, înconjurat de procurori și poliție.
Potrivit presei peruane, Castillo a fost apoi transferat cu elicopterul la o bază a forțelor speciale ale poliției din Lima, unde ar trebui să fie reținut pentru maximum 15 zile. Parchetul a efectuat, de asemenea, o percheziție la palatul prezidențial, miercuri seara. O sursă judiciară a declarat că o anchetă pentru „rebeliune” a fost deschisă împotriva fostului președinte.
„Tentativă de lovitură de stat”
Cu câteva ore înainte de votul parlamentului, președintele a anunțat că va dizolva parlamentul și va forma un „guvern de urgență”. „Sistemul judiciar, puterea judecătorească, procuratura, Consiliul Național de Justiție și Curtea Constituțională sunt declarate în reorganizare”, declarase Pedro Castillo într-o adresă către națiune, cerând „tuturor persoanelor care dețin arme ilegale” să le „predea poliției naționale în termen de 72 de ore”, informează Le Monde.
Dina Boluarte a denunțat apoi tentativa de „lovitură de stat” a predecesorului său, care „agravează criza politică și instituțională pe care societatea peruană va trebui să o depășească prin respectarea strictă a legii”.
În urma votului parlamentar, corpul diplomatic al SUA a făcut imediat cunoscut faptul că nu îl mai consideră pe Pedro Castillo drept actualul președinte al țării.
„Astăzi a avut loc o lovitură de stat în cel mai pur stil al secolului XX”, a denunțat președintele Curții Constituționale, Francisco Morales, afirmând că „nimeni nu datorează supunere unui guvern uzurpator”. Potrivit poliției, după eșecul tentativei sale de dizolvare a guvernului, Castillo intenționa să se refugieze la ambasada mexicană și să ceară azil, dar a fost arestat înainte.
Situație tensionată la Lima
Situația era tensionată miercuri după-amiază târziu în apropierea prefecturii din Lima, unde fostul șef de stat a fost reținut. Susținătorii președintelui destituit au intrat în conflict cu poliția.
Pe lângă o eventuală urmărire penală pentru rebeliune, Pedro Castillo face obiectul a șase anchete pentru corupție sau trafic de influență, de care sunt acuzați și familia și anturajul său politic. Miercuri după-amiază, situația rămânea neclară în ceea ce privește soția și copiii săi, în timp ce există zvonuri privind un posibil azil la ambasada mexicană din Lima.
Ales în iulie 2021, Castillo a scăpat de două moțiuni anterioare de destituire, ultima în martie 2022. La vremea respectivă, opoziția l-a acuzat că ar fi intervenit într-un presupus caz de corupție în care ar fi fost implicat anturajul său.
De asemenea, l-a acuzat că a comis o „trădare” declarându-se deschis la un referendum pentru a decide dacă să ofere sau nu acces la Oceanul Pacific țării vecine Bolivia, care este privată de acces la mare. De la alegerea sa, Peru a cunoscut crize ministeriale repetate, cu formarea a patru guverne în opt luni, un eveniment fără precedent în țară.