AcasăȘTIRI EXTERNETensiuni Rusia-Ucraina. Putin a mers prea departe. SUA trimit nave de război...

Tensiuni Rusia-Ucraina. Putin a mers prea departe. SUA trimit nave de război în Marea Neagră

Tensiuni Rusia-Ucraina. Putin a mers prea departe. SUA trimit nave de război în Marea Neagră

Ucraina și Rusia au o uriașă frontieră comună, iar pe partea rusă se observă acumularea militară în toate direcțiile. La Kiev, îngrijorările sunt îndreptate spre flancul sudic, cel al Crimeei, dar și către întreaga fațadă maritimă la Marea Neagră.

Joi, serviciul de presă al armatei ruse a confirmat că o flotă de zece nave de luptă, inclusiv nave de desant, vor fi transferate în Marea Neagră, din Marea Caspică. Marina rusă menționează, desigur, exerciții, așa descrie și Kremlinul situația de la frontieră, în timp ce pentru mulți specialiști militari Rusia nu a acumulat atât de multe trupe în jurul Ucrainei din 2015.

A doua zi, ministerul de Externe al Turciei a indicat că două nave de război americane vor fi trimise în Marea Neagră prin strâmtoarea Bosfor, pe fondul creșterii tensiunilor dintre Ucraina și Rusia. Navele vor trece strâmtoarea Bosfor separat, la 14 și respectiv 15 aprilie către Marea Neagră și, la 4 și 5 mai vor face cale întoarsă, a adăugat sursa.

„Am fost notificați prin canale diplomatice în urmă cu două săptămâni, în conformitate cu convenția de la Montreux, că două nave de război americane urmează să tranziteze către Marea Neagră”, a declarat o sursă a ministerului turc.

Convenția de la Montreux, datând din 1936, garantează libera navigație în strâmtoarea Bosfor, dar țările care non-riverane cu Marea Neagră trebuie să anunțe cu 15 zile în avans trecerea navelor lor, care nu pot rămâne în zonă mai mult de 21 de zile.

Sprinin al lui Joe Biden pentru Ucraina

Nu au putut fi obținute comentarii de la Ambasada SUA la Ankara sau de la Consulatul din Istanbul. Joi, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că Statele Unite sunt din ce în ce mai îngrijorate de prezența tot mai mare a trupelor rusești la granița ucraineană și în Crimeea, anexată de Rusia, scrie Le Point.

Președintele SUA, Joe Biden, i-a promis omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, la începutul acesei luni, că va sprijini suveranitatea Ucrainei în fața  agresiunii Rusiei, acuzată că își masează trupele la granița cu această țară. Anunțul deplasării navelor americane a venit înaintea vizitei lui Volodimir Zelenski în Turcia, unde s-a întâlnit cu liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan.

Sâmbătă, Erdogan a făcut un apel la dezescaladarea situației in Donbas și rezolvarea pe cale pașnică a conflictului din estul Ucrainei, în conformitate cu dreptul internaţional şi cu integritatea teritorială a Ucrainei.

Oficialii ucraineni și americani și-au exprimat îngrijorarea în ultimele zile cu privire la sosirea a mii de trupe și echipamente rusești la frontiera ruso-ucraineană, pe fondul unor incidente reînnoite între forțele de la Kiev și separatiștii prorusi din estul Rusiei.

Un conflict în primăvara aceasta?

Kremlinul a făcut cunoscut faptul că Rusia își mișcă deplasează trupele după cum consideră  pe teritoriul său, în timp ce a cerut Kievului și Occidentului să nu se „îngrijoreze”, aceste mișcări neavând un caracter agresiv.

Bluff al lui Putin sau pregătiri pentru o operațiune militară majoră, este încă prea devreme pentru a se ști, apreiază observatorii. Dar Pavel Felgenhauer, un renumit expert militar independent rus care a prezis războiul din 2008 dintre Rusia și Georgia, consideră că un conflict va izbucni în această primăvară, în sudul Ucrainei, și că de data aceasta va fi un război amfibiu, pe coasta ucraineană.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
509 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger