AcasăȘTIRI EXTERNETensiuni maxime în Marea Chinei de Sud. Beijingul a vânat un crucișător...

Tensiuni maxime în Marea Chinei de Sud. Beijingul a vânat un crucișător american lângă Insulele Spratly – VIDEO

Tensiuni maxime în Marea Chinei de Sud. Beijingul a vânat un crucișător american lângă Insulele Spratly - VIDEO / Foto: printscreen

Armata chineză a declarat marți că a alungat un crucișător american cu rachete ghidate care „a pătruns ilegal” în apele din apropierea Insulelor Spratly din Marea Chinei de Sud, o afirmație contestată de Marina americană.

 

„Acțiunile armatei SUA au încălcat grav suveranitatea și securitatea Chinei”, a declarat Tian Junli, purtător de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Sud al Armatei Populare de Eliberare.

SUA invocă libertatea de navigație

Nava denunțată de armata chineză, crucișătorul cu rachete ghidate USS Chancellorsville, trecuse recent prin strâmtoarea Taiwan.

Într-un comunicat, marina americană a afirmat că declarația chineză este „falsă”, numind-o „cea mai recentă dintr-un lung șir de acțiuni ale Beijingului de denaturare a operațiunilor maritime legale ale Statelor Unite”.

„USS Chancellorsville (CG 62) a desfășurat această FONOP (Freedom of navigation, operațiune de libertate a navigației) , în conformitate cu dreptul internațional și apoi a continuat să desfășoare operațiuni normale în apele în care se aplică libertățile în largul mării”, se arată într-un comunicat, informează Swissinfo.

„Statele Unite apără dreptul fiecărei națiuni de a zbura, de a naviga și de a opera acolo unde dreptul internațional o permite”.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, iar aceste ape au devenit unul dintre numeroasele puncte fierbinți în relația tensionată a Beijingului cu SUA.

Statele Unite resping ceea ce numesc pretențiile teritoriale ilegale ale Chinei în aceste ape bogate în resurse. Navele de război americane au trecut prin Marea Chinei de Sud cu o frecvență tot mai mare în ultimii ani, în încercarea de a demonstra că pretențiile chinezești nu sunt valide.

Anterior, armata chineză a declarat că ultima trecere a crucișătorului american a arătat că Statele Unite sunt un „creator de riscuri de securitate” în Marea Chinei de Sud și „este o altă dovadă a hegemoniei sale în ceea ce privește navigația și militarizarea Mării Chinei de Sud”.

Armata chineză a declarat că trupele sale vor rămâne în stare de alertă maximă, a scris Comandamentul Teatrului de Sud pe contul său de socializare WeChat.

author avatar
Tudor Borcea